bovenfoto

Krantenartikelen

Kijk hier voor een lijst van krantenartikelen.

Insectenhotel Heemstede al twee keer gesloopt  

30 aug 2013 16:59 | laatste update: 30 aug 2013 17:00
Uit: http://www.rtvnh.nl/nieuws/115965/Insectenhotel+Heemstede+al+twee+keer+gesloopt


insectenhotel heemstede
HEEMSTEDE Het park Meermond is het best bewaarde, groene geheim van Heemstede. Helaas weten vandalen het park wel te vinden. Ze vernielden een insectenhotel en dus had de stichting MeerGroen vandaag een opknapklusje.

Het was al de tweede keer dat het insectenhotel doelwit was van vandalisme. Vrijwilliger Paul de Waaij, die vandaag toch aan de slag was voor MeerGroen, zette het huisje weer in elkaar. "Ik geef nooit op. Ik hoop dat het niet nog een keer gebeurd, maar ik blijf het maken."

De vrijwilligers van MeerGroep pakten ook andere klusjes in het park aan. Zo werden er volop bomen gesnoeid zodat bezoekers van het park binnenkort van prachtig uitzicht over het Spaarne kunnen genieten. 

Foto: RTVNH / Steffi van Rhee
Bekijk het filmpje van rtv nh
fil paul herstelt insectenhotel
uitzicht op Spaarne vrijmaken

HEEMSTEDE - Het was een drukte van belang op de tweede natuurwerkdag van de werkgroep Park Meermond.

REGIO  |   02 september 2013   |  reageer   |   Door de dichtbijredactie, Eric Jagtman (Heemsteedse Courant)
Uit: http://www.dichtbij.nl/zuid-kennemerland/

burgers aan het werk

Dankzij een oproep in deze krant en op onze website Heemstede.dichtbij.nl waren er 12 vrijwilligers paraat op vrijdag 30 augustus 2013. Bewoner Eric Jagtman, natuurliefhebber in hart en nieren, is de trekker van de Heemsteedse werkgroep die valt onder de Stichting MEERgroen.
"Het was een mooi gezicht," vertelt Eric met gepaste trots. "Bewoners rakelden bossen gemaaid riet bijeen tot stapels hooi. Ze sleepten zich in het zweet om afgesnoeide wilgen en elzen bijeen te leggen als winterschuilplaatsen voor kleine zoogdieren. Het vernielde insectenhotel is met zorg gerestaureerd. RTV Noord-Holland legde het op film vast."
Doelstelling is de nonchalant ogende natuurspeelplaats op de voormalige vuilstort achter de Cruquiusweg een fraaier aanzien te geven. Zoals de bloemenweide die overwoekerde door riet. Na een flinke maaibeurt krijgen de bloemen in het voorjaar weer een kans.
Langs het Duurzaamheidspad, de toegang tot het park heuvel op, hingen veel takken van jonge bomen over de weg. Lastig bij nat weer. De schaar erin! Aan het fietspad langs het Spaarne aan de achterzijde van het park hangt het opgeknapte insectenhotel. Al tweemaal vernield. Vrijwilliger Paul de Waaij: "Ik volhard," zegt hij voor de camera van RTV-NH. "Het is te hopen dat deze zinloze vernielzucht stopt."

Er is nog veel te doen. Zo moeten takken uit de ijsvogelpoel gehaald worden en moet de oever geschikt gemaakt worden voor een ijsvogelnest. Tot grote tevredenheid van vrijwilligers scheert er tijdens de lunch een ijsvogel over hun hoofden. De boodschap kan niet duidelijker zijn. Wordt er werk van mij gemaakt? Wie pakt deze uitdaging op?

Aanmelden bij Eric Jagtman, tel. 06-4380 3837 of e-mail: info@ stichtingmeergroen.nl. Zie: www.stichtingmeergroen.nl.

 > Aandacht voor groen op terrein toekomstig Tudorpark

REGIO  |   25 maart 2013   |     Door de dichtbijredactie (Witte Weekblad)

Uit: www.dichtbij.nl/haarlemmermeer/regionaal-nieuws/

HOOFDDORP - Het tuinseizoen van heemtuin De Heimanshof ging zaterdag van start met het aanbrengen van groen rond de moestuinen van woningcorporatie Ymere op de bouwlocatie van het Tudorpark, de toekomstige woonwijk aan de Oude Bennebroekerweg.

foto Jan Aukes

Zaterdag werd deels met de hand en deels met de spitmachine en meer dan 150 kruiwagens gewerkt. Er is grond gereden voor laagliggende tuintjes, er werd een windsingel aangelegd, een paar fruitbomen werden geplant en het eerste gewas van het seizoen werd gezaaid.

Veertig tuiniers - bewoners uit de naastgelegen wijk Toolenburg en belangstellenden voor een woning in Tudorpark - huren elk een tijdelijke moestuin van twintig vierkante meter. Daarin wordt tot en met november onder begeleiding van Meergroen en Meerwaarde biologisch geteeld, ook wel 'stadslandbouw' genoemd. Het idee van de actie is om een tijdelijke invulling te geven aan een deel van het braakliggende terrein met een project dat ook meteen de sociale cohesie al voor de bouw bevordert.

Ruim duizend van de boompjes van de 'boomweggeefdagen' van De Heimanshof werden gebruikt voor het project. Gras en ongewenste kruiden op het terrein zijn zaterdag afgevoerd op een composthoop, waarna de rijen met stokjes verschenen die verraden waar gezaaid is.

Vanaf nu zaaien de moestuiniers zelf nieuwe gewassen in hun tuintjes.

 

 

Moestuinieren op Tudorpark

19 april 2013 | Uit: www.tudorpark.nl/

Afgelopen zaterdag 23 maart vond de eerst tuindag plaats in moestuin Tudorpark. Ondanks de koude en wind hebben dertig bewoners de handen uit de mouwen gestoken om de moestuin ‘klaar’ te maken voor het seizoen. Er is grond gereden voor laagliggende tuintjes, er werd een windsingel aangelegd en het eerste gewas van het seizoen is gezaaid. “Het harde werken en de gezellige onderlinge sfeer hebben me warm gehouden,” aldus een enthousiaste tuinder.

Waar in de Haarlemmermeer vroeger gevist werd, wordt nu graan verbouwd. Dat graan heeft deels plaatsgemaakt voor stedelijke- en gebiedsontwikkeling. En ontstaan er tijdelijke landschappen. Naar aanleiding van een debat over Stadslandbouw georganiseerd door Podium voor Architectuur heeft Ymere een deel van het braakliggend terrein van de nieuw te bouwen wijk Tudorpark in Hoofddorp beschikbaar gesteld voor een groenproject. Een deel van het plangebied aan de Bennebroekerweg is ingericht als moestuin voor een periode van twee jaar.

Veertig tuinders – bewoners uit de naastgelegen wijk Toolenburg en belangstellenden voor een woning in Tudorpark – huren elk een tijdelijke moestuin van 18 vierkante meter. Elke vrijdagmiddag worden de tuinders door MeerGroen begeleid in het biologisch telen. Daarnaast is MeerWaarde betrokken om activiteiten te organiseren die de sociale cohesie versterken door verbinding te maken met bewoners en organisaties in Hoofddorp (zoals een oogstfeest).

Enkele moestuinen beschikbaar gekomen
Nadere informatie en aanmelden voor een moestuin:
Kitty Burer, projectleider wijkaanpak Ymere
moestuintudorpark@gmail.com

logo
Download de afbeeldingen om de boodschap te bekijken of bekijk de online versie
Ik teken liever eerst ook de petitie


                                      
  | Meer informatie over de campagne  | Contact  | Veelgestelde vragen  |
Uit: Hmore (Magazine voor en door ondernemers rond Haarlemmermeer), 1e editie.
http://www.hmore.nl/

Moreexperience

Breng de mensen naar de natuur en de natuur naar de mensen

Franke van der Laan:

eenman met eenmissie

Franke van der Laan wil de wereld veranderen. Zittend aan de houten keukentafel in zijn huis in Hoofddorp vertelt hij hoe het allemaal begon. “Wil je het hele verhaal of alleen hoe het tot M.E.E.R.Groen, mijn laatste initiatief, is gekomen?”, vraagt hij, maar voor hij er erg in heeft begint hij het hele verhaal te vertellen. Het verhaal van een ecoloog als ontwikkelingswerker. En daarna als manager in het bedrijfsleven het verschil wilde maken en uiteindelijk besloot om klein en bij de basis te beginnen: in Hoofddorp bij heemtuin de Heimanshof. Voor hij begint zet hij alvast een grote pot thee op tafel.

Tekst: Maroesja Kuut / Foto’s: Marjolijn Heij

Van der Laan is ecoloog in hart en nieren.

Hij geeft onder de naam GenieAdvies advies overonder andere Groenteteelt en biologische landbouw,Ecologisch groenbeheer, Natuurbeheer, Inrichting vaneen duurzame samenleving en Educatie over natuuren milieu. Daarnaast is hij beheerder van heemtuinHeimanshof en begeleidt hij wekelijks tientallen vrijwilligersdie hem ondersteunen met werkzaamheden inde tuin en daarbuiten. En sinds kort is hij ook nog eensdirecteur van M.E.E.R.Groen. Een stichting die zichinzet om mensen meer betrokken te maken bij denatuur in hun directe omgeving en door ze ook actief telaten bijdragen. “In welke rol ik ook zit, het is mij eromte doen om mensen in hun hart en hoofd te raken, om ze in beweging te brengen en plezier te laten belevenaan de natuur”, zegt Van der Laan.

|79

Handen uit de mouwen

Vanuit zijn achtergrond als ecoloog begon Van der Laan jaren terug zijn misse om de wereld te veranderen, altijd gericht op duurzaamheid in relatie tot het milieu. Hij wil mensen in alle lagen van de bevolking, jong en oud, laag- en hooggeschoold, betrekken bij de natuur en het belang daarvan laten zien. Hoe? Door ze met plezier zelf de handen uit de mouwen te laten steken en ze te laten ervaren wat het doet. Daarom begon hij eerst als ontwikkelingswerker bij de VN. Maar na tien jaar kwam hij er achter dat hij er bij de overheden niet door kwam. Toen naar het bedrijfsleven om groene planning op de kaart te zetten. Hij werkte zich op tot de managementlaag, maar ook daar bereikte hij niet wat hij wilde. Dus besloot hij helemaal aan de basis te beginnen, daar waar ecologie centraal staat. In zijn eigen woonplaats. Kleinschalig en met mensen die hetzelfde doel nastreven. Zo werd Van der Laan in 2004 vrijwilliger en later bestuurslid van de natuurtuin Heimanshof.

Groen op de agenda

Inmiddels heeft Van der Laan als beheerder niet alleen de tuin op de kaart, maar ook het begrip ecologisch groen op menig agenda weten te zetten. Met diverse wandelroutes, zoals het bomen- en insectenpad, de orchideeënroute en acties als de Nationale Natuurwerkdag en NL Doet wil hij mensen activeren. Met een stijging van 100% meer vrijwilligers per jaar kun je stellen dat de inspanningen vruchten afwerpen. Van 1500 vrijwilligers in 2010 naar 3700 deelnemers vorig jaar. Van der Laan gokt op 7000 deelnemers dit jaar. En zo betrekt hij elk jaar meer mensen bij de natuuractiviteiten en zo werkt hij stapje voor stapje aan zijn missie de wereld te veranderen.

Bah, wat is dat?

Van der Laan kijkt naar eigen zeggen als een evolutionair ecoloog naar de mens. “Wij zijn pas 70 jaar met techniek bezig. Daarvoor, een kleine 4 miljoen jaar, waren we allemaal fysiek bezig en onderdeel van de natuur. Kinderen hebben wel van nature iets met de natuur. Maar dat gevoel raken ze vaak kwijt. Samenwerking in natuureducatie is daarom belangrijk. De verbinding met ouders is van groot belang. Ik heb een keer meegemaakt dat een kind zelf geteelde

andijvie mee naar huis nam, waarop de ouder reageerde met Bah, wat is dat?’ Er zat namelijk modder aan, wellicht een wormpje ertussen en het zat niet gesneden en gewassen in een zak. Voor zo’n kind is de lol er dan ook snel van af.” Hij vervolgt: “we zijn de relatie met onze leefomgeving kwijt. De wereld stevent af op een ramp af en die wordt onvoldoende onderkend. “Straks staan we acht meter onder water. Straks hebben we stormen met orkaankracht. Ons klimaat verandert, maar op dit moment is het de kredietcrisis die de klok slaat”, zegt hij met verontwaardiging in zijn stem en hij neemt nog een slok thee. “Ik zie hoe de wereld steeds individualistischer wordt. Hoe geld een doel is geworden en geen middel meer is. Hoeveel mensen geen verantwoordelijkheid nemen voor hun omgeving. Ze betalen immers belasting toch, of niet?” Niet volgens Van der Laan.

Hij vindt het moreel onverantwoord om van alles te gebruiken en misbruiken. Al pratend schenkt hij de theeglazen weer vol. “Het is een parasitaire manier van samenleven geworden. De mens kent als enige soort rede en moreel. Wij kunnen op een andere manier in het leven staan. Ik wil dat we dit anders doen, dat we samenwerken aan een duurzame inrichting.

Natuurlijk is het goed dat er nu elektrische auto’s zijn, maar belangrijker is het dat er zich een structurele maatschappelijke verandering voordoet. Dat wij veranderen. Daarom ben ik bij de basis begonnen om een organisatie op te bouwen die die uitdaging aangaat. Elk jaar laat ik ze zien dat het wel kan. Met elkaar gooien we beleid en structuren om.”

Grote ambities

M.E.E.R.Groen is ontstaan omdat Van der Laans ideeën en ambities te groot werden voor de Heimanshof. De stichting gaat verder, zodat de Heimanshof zich kan blijven richten op de eigen tuin. M.E.E.R.Groen staat dan ook niet voor niets voor meer groen. Het woordje Meer verwijst ook naar de Haarlemmermeer waar de oorsprong van de stichting ligt. De letters staan daarnaast voor Maatschappelijk, Ecologisch, Economisch en Recreatieve meerwaarde.

Saai openbaar groen

“In de Haarlemmermeer zijn er zo’n 25.000 soorten planten en dieren om ons heen en soms lijkt het erop dat we die niets anders gunnen dan platgereden te worden. We kunnen veel meer met de natuur. Het openbaar groen bijvoorbeeld is saai. Het is erop gericht om zo goedkoop mogelijk in groen te voorzien. Ik wil het openbaar groen duurzamer en meer ecologisch verantwoord inzetten. Ik ben dan ook blij met het experiment van de gemeente om het openbaar groen aan M.E.E.R.Groen over te dragen.” Wat hem betreft is de volgende stap het overdragen van speeltuinen, ook saai volgens hem. “Ik wil speeltuinen zo maken dat kinderen de tijd vergeten en dat tegen een bedrag waar bedrijven niet aan kunnen tippen. Door materialen te recyclen en door te werken met vrijwilligers. En het is nog leuk ook. Zo hebben we een bak van 3500 kg met hefbomen verplaatst. ‘Dat lukt nooit’, was een opmerking. Die uitdaging ga ik dan aan. En als het lukt, zegt men niet zo snel meer dat het niet lukt. En die houding hebben we nodig, want daarmee geloof ik dat we de wereld kunnen veranderen”, besluit Van der Laan en hij drinkt zijn thee op.

|81

gemeentebord

MeerGroen neemt beheer openbaar groen over

Artikel | 22 november, 2012 - 10:10 Foto MeerRadio
Uit: http://www.meerradio.nl/article/meergroen-neemt-beheer-openbaar-groen-over

HOOFDDORP - De gemeente Haarlemmermeer en Meergroen tekenden woensdag twee contracten voor 5 jaar waarmee de gemeente het beheer van het openbaar groen overdraagt aan Meergroen. Het gaat om het wandelbos en de wijktuin van Houtwijkerveld, beide in Hoofddorp. De wijktuin Houtwijkerveld is in 2010 met de bewoners ontworpen en in 2011 aangelegd. Daarin wordt 3 tot 5 keer per jaar samen ingewerkt. Doel van de overname is dat er meer ruimte komt voor dieren en planten die er jaren geleden door De Heimanshof zijn uitgezet en een verantwoord beheer van bijzonder planten en dieren.

Insectenhotel in Schiphol-Rijk bij Intel

Uit: nieuwsbrief nov 2012 van Businesspark Oude Meer
insecten1

2012 is tot het jaar van de bij uitgeroepen, omdat het niet goed gaat met de bijen. Alle oorzaken van de achteruitgang zijn gerelateerd aan menselijk handelen. Vooral door te steriele groenstroken en akkers, import van Aziatische bijen met parasieten waar Europese niet tegen kunnen, minder giftige gewasbeschermingsmiddelen die het oriëntatie vermogen aantasten en vervreemding van de stadsmens van de natuur waardoor alles wat kan steken als lastig wordt ervaren.

In het kader van natuurmarketing maakt Heemtuin De Heimanshof uit Hoofddorp daarom al een aantal jaren insectenhotels. Die insectenhotels bieden veilige nestel gelegenheid die essentieel is voor solitaire soorten bijen (ca 400) en wespen (ca 250). Deze insectenhotels zijn bij uitstek geschikt om bij scholen en bedrijven te plaatsen om mensen te interesseren voor de fascinerende verscheidenheid in de insectenwereld.

insecten2

Intel werkt al een jaar of drie met De Heimanshof aan natuurontwikkelingsprogramma’s. We hebben samen bloemen weides aangelegd, natuurspeelplaatsen gebouwd, bossen ecologisch gepimpt, orchideeënweiden geschoond en ook samen insectenhotels gebouwd. Een van die insectenhotels is vrijdag 28 september in Schiphol Rijk geplaatst. In de loop van volgend jaar zal er bij dit hotel ook een bloemenweide worden aangelegd.

Ook de Ricoh vestiging in Schiphol-Rijk heeft een aantal malen samen gewerkt in dit soort projecten in het kader van MVO programma’s. Andere bedrijven die geïnteresseerd zijn om kennis te maken kunnen informatie op vragen via info@deheimanshof.nl t.a.v. de beheerder, Franke van der Laan.

Veel plezier met het bekijken van de activiteit rond het insectenhotel in Schiphol-Rijk. Meer informatie over insectenhotels en foto’s: google op insectenhotelwetenswaardigheden