Vanaf deze plek willen wij u wekelijks informeren over bijzondere natuurfenomenen in Heemstede.
Deze week waren we weer aan het werk in Groenendaal rond de Lindenpoel. Er was een flinke ploeg van bijna 20mensen, die genoten van het bijna voorjaarsweer en dat we lekker opschoten met het werk. 15 mensenwaren druk bezig met het verwijderen van bramen en 3 mensen waren bezig met het planten van bomen op vrijgekomen plekken. Daar gingen na bessenstruiken ook Europese Vogelkers de grond in. En 3 mensen vonden tijd om boompjes te redden. Op de plekken waar de bramen weggehaald waren kwamen namelijk 1000- jonge zaailingen te voorschijn. Die konden we niet laten staan. Vaak waren het 2 of 10 per vierkante meter. De grootste gaan domineren en de meeste wat kleinere exemplaren geven het binnen 5 jaar op. Die grootste exemplaren laten we dus van alle soorten staan en de rest (de meeste) halen we er uit om ze elders een plekje te geven. De meeste boompjes daarvan waren rond de 60cm hoog. Om die uit de zachte zandgrond te trekken is geen enkel probleem. Soms heb je er wel 10 of 20 per minuut. Zo kwamen we in een halve dag op bijna 1500 stuks, die we per soort in bundels van10, 20 of 4bijeen bundelen. Daarvan waren er ruim 1100 van de beuk en 250 haagbeuk.
Veel mensen weten het verschil tussen die soorten niet. Een beuk wordt een grote boom die ongeveer 200 jaar oud kan worden en 40 m hoog. Zo’n boom kan dan wel 40 ton wegen. Een beuk is een echte boom van de zandgrond. En de beuk maakt beukennootjes. De Haagbeuk is van een heel andere familie. Hij is verwant aan de berk. Beide soorten hebben een gladde donkere schors. Maar daarmee houdt het ook wel op. De beuk heeft brede bladeren met een gladde rand en heel grote puntige knoppen waaruit in mei in een keer een tak met 6 blaadjes kan verschijnen. De Haagbeuk heeft een blad met een sterk gezaagde rand. Deze komen uit piepkleine knopjes. Bij beide soorten kan het blad aan de takken blijven zitten in de winter, vooral bij kleine exemplaren. En dan is er de voorkeur voor bodemtype: een beuk houdt niet van zware of vochtige grond, maarde Haagbeuk doet het daar wel goed op. De beuk is dus meer een Heemstede soort en de Haagbeuk meer een Haarlemmermeerse soort. Ook de ’habitus’ oftewel de vorm van de bomen is totaal anders. In die habitus domineert de kroonvorm en de takhoek. De beuk heeft bv een brede ronde kroon en zijn takken groeien horizontaal uit de stam. De Haagbeuk neigt naar een bijna zuilvormige kroon met een wat spitsere top en de hoek waarop de takken vanuit de stam groeien is 60- 70%. Heel stijl omhoog dus. Op die manier kun je de bomen zomer en winter al van verre herkennen, zelfs als je met 100 km per uur langs rijdt ( foto beide soorten)
Van beide soorten kun je een haag vormen. Ze laten zich makkelijk snoeien. Je kunt dus een beukenhaag hebben en een haagbeukenhaag.
Waar kunt u zelf aan meedoen?
Elke vrijdag werken we op Meermond of Groenendaal om boompjes te redden en op woensdag in Landgoed Iepenrode of in Vogelenzang. Inmiddels draait de meerbomen.nu campagne op volle toeren. Overal in Nederland en in de regio kun je ook helpen als je je aanmeld bij ’ik doe mee’. Individueel of als groep, eenmalig of structureel. Alles kan. Het is leuk en voldoening scheppend om er samen iets moois van te maken. Voor meer info en om een keer te komen kijken, te helpen of met een vraag: info@stichtingmeergroen.nl .
Franke van der Laan