bovenfoto

Blog van Franke van der Laan

Wilgen knotten en Stagiaires, 13 jan 2018

 

Hoewel het deze winter nog niet erg koud geweest is, is het toch de lekkerste tijd om klussen te doen,waarbij je van binnen uit lekker warm wordt en blijft. Daar hoort bomen zagen en knotten van wilgen zeker bij. Daarom zijn we op de eerste volle werkweek van het jaar in Meermond volop aan de gang gegaan met wilgen knotten. Naast de 150 of zo wilgjes die we zelf geplant hebben zijn er inmiddels een stuk of 50 al flink uit de kluiten gewassen wilgen ook van zware takken ontdaan ind e afgelopen jaren. Vooral de grote grijze wilg groeit zo snel dat daar elk jaar weer takken van ca 3 meter lang op groeien.Die kun je een jaar of 5 laten doorgroeien om mooie (hek) palen van te maken of 10 jaar om brandhoutformaat te produceren. Wij halen ze het er liefst elk jaar af. Dan krijg je een mooie maat takken waarmee je allerlei wilgenbouwsels mee kunt maken. Daar is veel vraag naar bij scholen die bv een groen schoolplein willen inrichten.

Zo verzamelen we de hele winter door een paar duizend takken of slieten. Deze week de eerste 600.

Als je de grijze wilg niet knot wordt hij in 60- 70 jaar zo groot en zwaar dat hij vaak onder zn eigen gewicht in elkaar stort of hij scheurt bij een storm. Maar een wilg die goed geknot wordt, kan wel 200 jaar oud worden .Daarbij wordt deze hol waardoor er allelei planten en dieren er zich in kunnen vestigen.

Naast het wilgen knotten is de braam ook een plant die veel aandacht krijgt.Er zijn op allerlei plekken altijd veel bramen af te knippen en uit te steken.Daar blijf je ook lekker warm bij.

Dat ontdekten ook de 5 MBO stagiaires die zich deze week opeens meldden. Ze komen van heinde en ver om naast de verplichte schoolstof wat praktische vaardigheden op te doen: van de sportvisserij academie in Zwolle en toegepaste biologen uit Almere .

Oudere blogs:

datum

titel

open/dicht

6 jan 2018Eerste week van 2018

De eerste week van het jaar was het na 1 januari meteen alle hens aan dek.

Er werd druk gewerkt aan het bouwen van vleermuizenkasten, insectenhotels en ook het dak van een vandalisme bestendig insectenhotel kwam klaar.

Landschap Noord Holland kwam langs voro samen werking op hetgebied van bijenprojecten. Naast de 30 bijenweides in de rest van Noord Holland konden wij er een stuk of 20 bij boeken: al onze projecten hebben namelijk wel een bloemenweide als hoofdthema of als onderdeel.

Binnen een half uur nadat onze 12 NLdoet projecten on line waren gegaan bij het Oranjefonds hadden we al een opgave van een bedrijf met 40 deelnemers.

Op het Stenenveld in Bornhom begonnen onze inspanningen van de afgelopen 6 -8 weken vruchten af te werpen.We zijn daar bezig op het ergste door bramen overwoekerde deel alle stenen (van 1-100 kg) weg te rollen en de bramenwortels en boompjes die daaronder vrij los komen te ligge, te verwijderen. Het einde van het gewone bramenstuk begon deze week in zicht te komen ( 200 m2). En dan nog een even groot stuk met dauwbramen en riet.

Op Park 2020 zijn we bezig de composthopen van 2 jaar geleen , waar

vorig jaar pompoenen op geteeld zijn en nu uit perfecte tuinaarde bestaan over de teeltvakken te verdelen.Dat moet over loopplanken, want de rest van de tuin is een grote water0 en modderboel. 3 van de 12 vakken zijn nu klaar en opgehoogd voor het teeltseizoen 2018. Binnenkort komt er een vrachtwagen met 40 m3 verse compost voro de rest.

Van een van onze nieuwe groetneafnemers: restaurant Den Burgh kwam ook pretig nieuws: behalve afname van Park 2020 producten willen ze ook om het restaurant een eigen tuin ontwikkelen met ons.

In Heemstede zijn we met 10 mensen een dag bezaig geweest in Groenendaal met bolletjes planten. Na het officiele seizen gaaan wij nl de bollenhandelaren langs voor restpartijen. En dat leverde 15000 stinsenbolletjes op. Ook in het Sorghbsoch zijn ontwikkelingen. Daar hebebnwe geregdld dat we op 25 januari een infomiddag voor bewoners en belangstellenden gaan houden over wat we willen doen en als eerste oproep voor nieuwe deelnemers.

Op het thuisfront is het concept jaarverslag 2017 van MEEergroen voor de bestuursvergadering van volgende eweek gereed gekomen en het kostte een avond om op verzoek van het Haarlems Dagblad een genuanceerd commentaar op de ontwikkellingen in het Wandelbos Hoofddorp te maken.

23 dec 2017De week voor Kerst

Na een weekje sneeuw is het weer erg zacht. Zo zacht dat de hazelaars al bloeien en dat we kunnen werken in onze blouse. Door de gesmolten sneeuwlaag van 15 cm is het wel overal blubbernat. Dus rubber laarzen zijn elke dag nodig in de natuur.

Op Park2020 hebben we de blubber enigszins onder controle doordat we bij het compost rijden op en naar alle tuinvakken planken hebben uitgelegd.

Op het stenenveld in Bornhom, waar we omdat het Pop -Up parkje op hetRaadhuis plein geen werk geeft ind e winter 2x in de week werken, hebben we geen last van de nattigheid. De rotsen en keien( van 1 tot 100 kg) liggen namelijk op een helling op wortel doek. Daar is de uitdaging in de afgelopen weken om een mat van bramen van ca 150 m2 die hun wortels onder de rotsen hebben genesteld, weg te werken.Dan doen we door alle stenen weg te rollen. Dan blijft er een dunne laag compsost en grondn over van verteerde bladeren en zand die wormen en miern over 25 jaar omhoog gebracht hebben.Uit die laag is alles wat ongewenst

is (vrij) makkelijk los te trekken. We gaan op deze ananpak over er omdat 4-5 jaar snoeien geen effect had.Zowel boompjes als bramen groeiden net zo hard weer terug en dan schiet het niet op als je varens en vetplanten wilt introduceren. Nu hebben we betere hoop en daarom zijn deze week ook de eerste kruiwagens aan planten en stekken uitgezet.

Op Meermond vierden we de laatste werkdag van het jaar met 17 mensen. De gemeente Heemstede bracht heel attent een verrassing in de vorm van 2 dozen met appelbeignets. Deze dag hebben we gebruikt om de langste helling van het park die uitziet op de naastgelegen waterzuivering voor 30 % te ontdoen van ook weer bramen, riet en boomopslag. Boompjes zoals zure kers, meidoorn, aalbes en lijsterbes die we een jaar of 3 geleden daar hebben uitgegeplant deden het tussen deze widlernis nog redelijk goed, maar van af dit voro jaar vast beter. We willen o.a. de helling vrij omdat we op termijn het waterzuiveringsterrein bij Meermond willen trekken en dan is een redelijk begaanbare verbindings route geen overbodige luxe.

18 dec 2017Biodiversiteit in bedrijven terreinen

Het is er een paar weken niet van gekomen, omdat het te druk was zo tegen het einde van het jaar. Dus er is nu genoeg te melden:

Vlogs

Zo maak ik sinds oktober met Feline Boot een vlog, die ook op deze site staat bij films onder het kopje vlogs, maar ook rechtstreeksop youtube onder zoekterm st.meergroen . Van de 11 vlogs die we samen gemaakt hebben, zijn er 6 inmiddels daadwerkelijk online. Het valt dus niet altijd mee om alle proces stappen onmiddelijk en foutloos voor elkaar te krijgen.

Nieuwe Column

Naast de column over bijzondere flora en fauna in de Haarlemmermeer, die ik van af mei 2006 wekelijks en sinds 2015 twee wekelijks maak voor de huis aan huiskrant HC, en die ook op deze site onder columns te vinden zijn, is er in oktober in de nieuwe huis aan huis krant Nieuwsblad van de Haarlemmermeer een speciale 14- daagse column over de MEERGroen activiteiten geiniteerd.

Biodiversiteit

Afgelopen weken was biodiversiteit op bedrijven terreinen opeens

een hoty item. Dinsdag 10 december was er een seminar van NLGreenlabel samen met de vlinderstichting en de NEVAB ( koepelorganisatie van vastgoed bedrijven) waar 60 deelnemers zich lieten informeren over wat er op Park 2020 op dat terrein speelt. MEERGroen speelde daar een rol in als deelnemer en beheerder van de voedseltuin met aanpalende biodiversitieits zaken.

Vrijdag 15 december culmineerde een prijsvraag over biodivesitieit in bedrijven terreinen die de provincei Noord-Holland had uitgeschreven.Samen met Van der Tol Hoverniers en de 2 afnemers van onze voedseltuinproducten Parkcafe Groen en restaurant Den Burgh hadden wij ons Park 2020 concept daar ook voor ingeschreven, met als doel mede via de province meer mogelijkheden te krijgen om naast het basale wied- en oogstwerk ook wat meer aan de weg te timmeren richting de kantoorwerkers en ander bedrijventereinen. Over dat element werd helaas door de jury heen gelezen.We krgen een eervolle vermelding omdat we alles wat de provincie ambieerde in feite gerealiseerd is op Park 2020, maar de mogelijkeheid om door te bouwen (voor €30.000 per prijswinnaar) ging naar 3 probeersels, die nog ver waren van een demonstratie/inspiratie fase.

18 nov 2017Projectenschouw

De weken vliegen altijd voorbij, omdat we elk dagdeel wel aan een ander project werken.Lang niet alles wat we doen kan hier dan ook besproken worden. En vaak is het natuurlijk minder nieuwswaardig om dat de werkzaamheden veelal tot eenstuk of 10- 20 soorten activiteiten beperkt zjn De voldoening zit hem dan ook meestal vooral in het fweit dat er weer een stuk terrein lekker opgeknapt is. Of dat nu bosplantsoen of akker of weide is. Deze week sprongen er 2 zaken uit:

Meermond

In Speelbos Meermond in Heemstede werken we om de 2 weken. Deze week was de bloemenweide eindelijk los gefreesd zodat we het zelf gewonnen zaad van klaprozen konden uitzaaien. Klaprozen zaad is niets anders dan maanzaad dat ook op maanzaadbolletjes gaat. Maar hoe strooi je 8 kilo maanzaad (ca 1.6 miljard korreltjes) gelijkmatig verdeeld over een kwart hectare (65 x 25 m). Daar gebruiken we een truc voor door dat zaad in 60 emmers te mengen met heel veel zand. Dan zetten we die emmers elk op de hoek van een vak van 5 x 10 meter. Dan wordt het ook voor onervaren

vrijwilligers of kinderen veel makkelijker om alles gelijkmatig uit te strooien. Als het fout gaat door iemand die een emmer omkiept is er maar 1 vak verprutst. Wel moet je het zaad daarna voor de vogels nog lichtjes onder harken, want anders eten die alle zaadjes op. Met 5 mensen was deze klus klaar in 1.5 uur! Nu maar wachten op het voorjaar.

Projectenschouw

Deze week waren we met de gemeente Haarlemmermeer op stap om 4 nieuwe projecten voor burgerparticipatie in het groen aan te gaan in Houtwijkerveld, het Stenenveld bij de brandweer, de Jansonius natuur strook voor Hospice Bardo en de bloemen- en orchideeënweides in de Ijtocht zone in Floriande en Overbos. het bleek dat vergaderen niet leidt tot wederszijds inziocht over wat en hoe e.e.a aangepakt kan enmoet qworden.En dan is een schouw om met elkaar te kijken hoe dwe terreinen er bijliggen en wat er moet gebeuren heel verhelderend. We hopen dat die beheercontracten snel gaan starten en dat zich veel nieuwe mensen melden om de terreinen ecologisch en recreatief mooi in te richten en te beheren.

11 nov 2017De kantjes eraf lopen op onze manier

Afgelopen weekend was het nationale natuurwerkdag waar we al een jaar of 15 aan mee doen. Maar de publiciteit op landelijk en provinciaal niveau was minimaal. En wij kregen wel twee keer een voorpagina artikel, maar dat was pas 3-4 dagen voor het evenement. We hadden ingeschreven met 7 projecten en overal stonden mensen klaar om nieuwe belangstellenden op te vangen, maar er kwamen slechts 3 mensenop af voor al die projecten. Dus wat nog nooit is gebeurt, is dat we alle projecten hebben afgeblazen en de mensen gevraagd hebben naar een project van een andere organisatie: de Heimanshof te komen.Want met onze eigen groepen werken we elke week al door de week.

Wat deze week rond half november opviel, was dat ondanks de eerste nachtvorst er nog zoveel planten een soort tweede voorjaar leken te hebben: de meeste planten bloeien een week of 5-6 lang en zetten dan zaad. Maar deze week zagen we overal planten die opnieuw gingen bloeien: wat denk je van deze volop bloeiende klaprozen bv. En ook moederkruid, wat ook heerlijk ruikt kan er wat van. En verder zagen we vlop bloeiende bramenbeemdkroon, Bont kroonkruid, kaasjeskruid, teunisbloem en de stalkaars met nieuwe

bloemen,terwijl ze eerder uitgebloeid waren.

In landgoed Groenendaal in Heemstede hebben we deze week twee keer gewerkt. Op dinsdag met een groep in het kader van de natuurwerkdag, die zin had om een keer esdoorns te verwijderen. En op vrijdag met de reguliere groep aan een andere klus: Dwars door dat Landgoed loopt een oude weg, die verbazing wekkend genoeg Sparrenlaan heet, terwijl er alleen maar oude dennen langs staan. Die weg is rond 1980 als doorgaande weg afgesloten. En vanaf die tijd lijkt de natuur bezig om terrein te winnen. Daardoor is de weg en het fietspad er naast een stuk smaller geworden. Omdat mensen de neiging hebben om dan het midden van de overblijvende bestrating te kiezen, rukt de natuur steeds verder op. Zo zag het er uit voordat we begonnen. Hierover is de uitdrukking ontstaan: ‘de kantjes eraf lopen’. Dat wil letterlijk zeggen dat je op de randen van de bestrating moet lopen zodat het gras niet verder oprukt. Wij hebben met 18 mensen 6 uur lang flink die kantjes er afgestoken. We waren zelf verbaasd van de hoeveelheid werk die we konden verzetten, want de Sparrenlaan is maar liefst 600 m lang en dat aan 4 randen. Best voldoeningscheppend werk dus.

4 nov 2017Natuurwerkdagweek

Meestal is het begin november met de natuurwerkdag een graad of 5 en al behoorlijk regenachtig. En we doen als MEERGroen en z′n voorganger al een jaar of 12 mee. Dit jaar was en bleef het mooi weer en konden we de hele week bijna zonder jas buiten koffie drinken en lunchen. Heerlijk weer dus. Wat minder beviel was dat jaar na jaar de belangstelling om mee te doen afneemt. Ondanks goede publiciteit met aankondigingen als voorpaginanieuws in minstens 2 kranten, meldden zich maar 3-4 mensen zich voor een van de 7 projecten waar we ons op voorbereid hadden. Dat is wel eens anders geweest. Er waren jaren bij met 120 externe deelnemers. Dus jammer goeneog hebben we alle projecten gecanceld en de mensen die zich meldden gevraagd of ze naar De Heimanshof wilden komen. Daar waren we met 25 mensen bij elkaar, vooral dankzij een aantal gezinnen van de jeugdclub. Gelukkig werd het daarmee toch een heel gezellige en productieve dag.

Beursvloer

Traditioneel is de vrijdag voor de natuurwerk dag de beursvloer

voor uitwisseling tussen bedrijfsleven en vrijwilligers organisaties. Daar had MEERgroen zich ingeschreven met 2 items: een verzoek om materialen die vaak van te goede kwaliteit worden weg gegooid, zoals natuursteen, bamboe en hardhout waarmee we insectenhotels, groene schoolpleinen, natuurspeelplaatsen en dergelijke van kunnen bouwen en het aanbod dat bedrijven hun MVO of MBO programma of teambuidingsdagen kunnen invullen in 1 van onze 40 projecten.

Opvallend van de beursvloer is dat de prijs voor het meest actieve deelnemer een bedrijf werd dat 6 matches had gemaakt, terwijl wij er 15 hadden van de in totaal 89.

Verder was het weer een week zoals gebruikelijk: Namelijk dat elke week anders is en voorbij vliegt. Maandag weer 10.000 bolletjes geplant in het winkelcentrum Hoofddorp, dinsdag de prijsvraag voor biodiversitiet in bedrijven terreinen ingeschoten, donderdag een natuurstenen voet van een m3 beton op het groene schoolplein in wording bij de Bikube school afgemaakt en vrijdag weer een stukje Meermond mooi gemaakt.

28 okt 2017Blogs en Vlogs

Nieuw Vlog

Deze blogs maak ik nu een jaar of 3-4 om een beeld te geven wat er in de MEERgroenprojecten wekelijks speelt. Sinds kort heb ik een enthousiaste helper: Feline Boot, die een jaar na haar middelbare school en verder studeren neemt om zich te oriënteren op wat ze later wil gaan doen.Feline is ook al 6 jaar de voorzitster van de GreenTeens, waarmee ik als Heimanshof beheerde rookintensief contact heb.

Feline gaat me helpen met allerlei ontwerp projecten zoals Groene Schoolpleinen,die spelen, want een van haar interesses is architectuur en dan wel liefst met een groen of duurzaamheidselement.

Samen hebben we ook de wens om meer jongeren bij ons werk te betrekken en daarom maken we samen elke week een vlog. Die staan op Youtube op het kanaal st.meergroen. De eerste 3 staan er deze week op en ook komt er een link op deze website bij video′s onder ′series′. Elke week behandelen we een of meer leuk natuurontdekkingen, een of meer van de projecten die we gedaan hebben en de mogelijkheden die er zijn voor belangstellenden ook ook een of meer keer mee te werken.

Pop-up parkje

Het leukste project van deze week was op het Pop-up parkje voor het gemeente huis in Hoofddorp. Dat speelde een bescheiden rol in de beoordeling van een jury die

bekeek of Hoofddorp wel of niet tot beste winkel stad van Nederland verkozen zou worden. het Pop-up pakje wat op een afgekeurde skate baan ligt bloeit al vanaf april dit jaar en is in tegen stelling tot alle verwachtingen niet door vandalisme vernield, dankzij allerlei maatregelen die we genomen hebben. Tijdens het bezoek van de jury was er (in de Herfstvakantie!) een school die met 30 kinderen kwam helpen om 30.000 bolletjes t planten.Zo verlengen we de bloei die al van april tot oktober loopt ook nog met de periode december tot mei. Niet toevallig was dit de Bikube school waar we als MEERGroen ook betrokken zijn om het schoolplein te vergroenen.

Prijsvraag Park 2020

Deze week werd ook de laatste hand gelegd aan een prijsvraag over biodiversiteit in bedrijven terreinen , die door de provincie Noord-Holland is uit geschreven. We doen daaraan mee met Park2020, samen met de hovenier, 2 restaurants waar we groente aan leveren vanuit de voedsel tuin en natuurlijk met het Park management en de projectontwikkelaar. Onze insteek is daarbij, dat we met het ecologisch beheer dat we daar de afgelopen 3 jaar samen hebben ingezet al veel biodiversiteit tot stand hebben gebracht. Maar er is altijd meer mogelijk en de komende 3 jaren willen we niet alleen het beheer verder professionaliseren, maar vooral de (30.000!) kantoorwerkers eromheen meer betrekken en ons werkmodel uitwerken in een draaiboek wat ook in andere bedrijven terreinen toe te passen is.

21 okt 2017Een Goede week

Het kwam niet door de blog van vorige week, maar deze week liep en op eens een aantal processen en projecten een stuk positiever:

Bij de gemeente Haarlemmermeer komt er beweging in het samen opzetten van beheer contracten.

In de gemeente Heemstede gaat het helemaal goed,.Daar kwam deze week aan alle kanten steun voor onze gecombineerde aanpak van sociale cohesie en ecologisch beheer.

Ook op Park2020 zit er positieve beweging in. Er wordt gewerkt aan een tweede 3 jaren beheer contract. En deze week ontdekten we een prijsvraag voor bedrijven terreinen die bijna voor ons

geschreven lijkt te zijn en waar alle partijen op Park 2020 zich door laten inspireren.

Ook op het Raadhuisplein pop up parkje zijn er positieve ontwikkelingen. Ten behoeve van een evaluatie missie komende week gaat bepalen of Hoofddorp of Almere het beste winkelcentrum van Nederland heeft, is er ′pimp′werk uitgevoerd en is er ruimte gekomen om komende week nog 30.000 bloembollen uit te planten.

Ook aan het Groene Schoolplein van de Bikube school werd er weer gewerkt. Deze keer aan het plaatsen van een stand beeld op het schoolplein. Komende week wordt de voet afgerond om het beeld op 21 november te kunnen plaatsen.

7 okt 2017Overheden en burgerparticipatie

kenmerkend voor deze week ( en vele weken ervoor ) is het gesteggel met overheden over ons werk. In die communicatie zit bijna structureel een groot spanningsveld:

Bijna iedereen die we spreken vindt het leuk dat wij de handen uit de mouwen steken om er voor zowel mensen als flora en fauna iets moois van te maken. Zo wordt iedereen blij van de klaprozen velden in Floriande en Overbos, van de Parnassia velden op het groene Carre Zuid. van het Pop- up parkje op het Raadhuisplein Hoofddorp en van de ambiance van Speelbos Meermond.

Daarmee laten we zien dat het helemaal niet zo moeilijk is om als mensen en natuur samen te bestaan, dat het niet eens zoveel hoeft te kosten om plezier te maken en voldoening ergens uit te halen. Dit doen we alles bij elkaar inmiddels in zo′n 40 terreinen van in totaal 150 ha. En we willen het plezier en de voldoening die wij dagelijks mee maken graag met zoveel mogelijk andere mensen delen. En er zijn nogal wat mensen die een beetje plezier en voldoening en gezonde beweging goed kunnen gebruiken.Ons land zit vol met werklozen, overspannen mensen, pensionados, vluchtelingen en wat niet al, die tegen de muren op vliegen van het thuis zitten. Dus we willen graag meer areaal in beheer. Maar dan komt het. Met 40 projecten zitten we aardig aan de grens van wat we met de beperkte mankracht aankunnen.En we geloven er heilig in en merken dagelijks dat wat wij doen heilzaam is voor ′lichaam en geest′ in een samenleving die steeds gemakzuchtiger wordt en individualistischer en alleen maar lijkt te draaien om geld.(en niet meer

om voldoening en plezier,waar dat geld uit eindelijk ook gebruikt voor zou moeten worden).

Als we die vertegenwoordigers van overheden die het prachtig lijken te vinden wat we doen aanspreken om ons de gelegenheid te geven om onze activiteiten ten bate van de samenleving uit te breide, sturen ons vervolgens het bos in. Want voor wat wij doen bestaat geen′vakje′ in de bestaande bureaucratische systemen. Zoal de naam M.E.E.E.R.groen al zegt, voegen wij in alles wat we doen Maatschappelijke, Ecologische, Educatieve , Economische en Recreatieve meerwaarden toe en dat mag of past niet in de sectoraal ingestelde organisaties. Dus met onze vragen worden we jarenlang rond gestuurd van het kastje naar de muur zonder dat er wat uitkomt. En als er wat uitkomt worden we in het vakje ′beheer′geduwd. En dan worden er ′normen′op ons los gelaten waardoor we voor de prijs van een 1000 pk klepeltractor kostenvergoedingen toe gewezen krijgen.

Beste overheden zo werk het niet. We zijn geen beheerclub die een terrein goedkoper kunnen maaien dan een 1000 pk tractor. De overheid moet zich realiseren dat ze met het ′verontwikkelde bureaucratische systeem een samenleving creëert waarin mensen stuk gedraaid worden door het kastje naar de muur en zich afkeren van die overheid en van die samenleving. en dat heeft talloze ongewenste sociale, financiële, criminele en andere nadelen. Dus overheden, koester de clubs zoals de onze die nog energie steken in het handhaven of bouwen van sociale cohesie en faciliteer dat in plaats van die energie en creativiteit dood te slaan.

30 sep 2017Sorghbosch nieuw project

Deze week had het karakter van een nazomer. Dat konden we wel gebruiken na 3 weken met veel regen.

De eerste dag van de week van nodig om te bekomen (en op te ruimen) van een intensief weekend met 3 burendag activiteiten met resp 120, 30 en 30 deelnemers. Daarna konden we vooruit kijken en ons bezig houden met het beheer van het Pop- up parkje op het Raadhuisplein, Park 2020 en het Stenenveld. Op het Pop- up parkje begon de Phacealia ( bijenbloem) spontaan met een 2e bloei uit zaad dat begon te groeien nadat we het stro van de eerste bloei hadden verwijderd om ruimte te maken voor de mediterrane kruiden. Op Park 2020 ontdekten we een dode bunzing, wat aangeeft dat er zoveel konijnen,muizen en kikkers in onze ecologische oase leven dat er een familie marters kan bestaan.

De top van de week was het voor de eerste keer werken in het Sorghbosch in Heemstede. Dat is een voormalig landgoed

waar nu drie bejaarden- of verpleeghuizen in staan. Ooit was dit dicht begroeid met stinsenplanten op de bosvloer. Maar door woekering van zowel beukjes als esdoorns is een groot deel van het bos dicht gegroeid. Jonge beuken overgroeien in dit bos de eeuwenoude eiken en eiken, beuken en Robina′s worden weggedrukt door honderden esdoorns. Ook aan de randen is een situatie ontstaan dat voetgangers en fietsers belemmerd worden door overhangende struiken. Om aan de eigenaren van het bos te laten zien wat we doen en hoe we werken, hebben we een keer een dag ingeruimd om ons visitekaartje af te geven. In die dag hebben we een derde ha en 50 m bosrand op orde gebracht en smaakte deze dag bij de meeste mensen naar meer. Het is in Heemstede de bedoeling om van ene vrijdag in de week waarin we projecten om en om doen toe te groeien naar het werken op meerdere dagen per week met een eigen coördinator en begeleider en verschillende vrijwilligers groepen net als in de Haarlemmermeer.