bovenfoto

Blog van Franke van der Laan

Winter of Voor jaar?, 3 mrt 2019

 

Februari was een beetje rare maand. Terwijl vorig jaar in februari een felle winterperiode inviel hadden we dit jaar in de zelfde periode de warmste winterperiode sinds het registreren van de weer waarnemingen. Wie niet verder keek dan zijn neus lang is, was blij met deze april temperaturen in februari, maar ik had zeer gemengde gevoelens. Dit soort uitspattingen zijn telkens weer indicaties dat het ecologische systeem op hol aan het slaan is. Dat leidt tot versneld smelten van gletsjers en ijs kappen en de permafrost. Potentieel glijden we daarmee binnen 30-50 jaar af naar Devoon achtige condities met zeespiegel stijgingen van 50- 200 m en bijna overal op aarde een broei kas effect van 30 graden hoger dan waar we nu aan gewend zijn.

Veel machine werk

Naast het gewone werk viel het op doordat we wel heel veel machines aan het werk hadden. Na 6 -7 weken miezerig en nat weer en vorst waardoor het niet echt doenlijk was om de 7000 m2 stenenveld in Bornholm te betreden, werd het deze week droog weer. De eerste dag was nog een test om te kijken of we 3 of 30 dagen nodig zouden hebben om 600 flinke boomstronken en duizenden kleintjes van onder de stenen te verwijderen. Want na 4 -5 jaar wegzagen van de steeds weer 3 m lange takkenbossen op die grote stronken hadden we het daarmee wel een beetje gehad. En het werk viel geweldig mee , dankzij een super kraandrijver van RVR, die niet alleen boswachter was geweest en soorten kon onderscheiden, maar die ook met z’n machine over de stenen ( van 10- 150 kg) durfde te rijden zodat we het hele terrein onder handen konden nemen. Na 1.5 dag was de klus geklaard en hadden we 30 m3 boomstronken uit getrokken en afgevoerd. Daarna zijn we onmiddellijk begonnen om structureel te gaan bouwen aan de biodiversiteit met varens, vetplanten en andere kalk- en steen minnende soorten in dit voor Nederland bijzondere biotoop.

IJsvogel wand

En ook op Meermond hadden we toevallig net zo’n grote kraan van de gemeente te leen. Samen hebben we de ijsvogelwand opnieuw opgebouwd met 2 innovaties: 2 zware beukenstammen vormen de voet, waardoor de golfslag van schepen op het Spaarne de wand niet stukslaat. En we hebben ca 20 bomen met wortelkluit plus 3 m lange stammen uit Groenendaal gehaald. De oude wortelstronken met korte stammen vielen

na verloop van tijd gewoon uit de wand. Door het ‘anker’ van de 3m lange stam blijven deze 20 stuks hopelijk een jaar of 5-10 vast liggen

Nldoet en boomweggeefactie

Begin maart is het altijd alle hens aan dek met de komst van het voor jaar. Alles en iedereen komt uit zijn winterslaap: de (plaag) planten gaan weer volop groeien dus moet er weer flink gewied worden .De eerste plant is meestal arm bloemig look. Kruiwagens vol halen we weg om andere gewenste soorten niet te laten verdringen. Ook Nldoet ( dit jaar op15 en16 maart) is altijd een top tijd. Op deze site bij/actueel staan onze 15 projecten op een rij. En er is vele belangstelling. Zeker 8 bedrijven met 10 -30 mensen hebben al ingeschreven Vooral voor de vrijdag , maar ook voor de zaterdag.

In dezelfde week als NLdoet valt dit jaar de nationale boomfeestdag. Daar proberen wij al sinds 2008 ons steentje aan bij te dragen door duizenden zaailingen die we vooral uit de MEERgoen terreinen weg halen beschikbaar te maken voor mensen die hun tuin enterrein natuurvriendelijk in te richten. En dat zijn dan natuurlijk vooral soorten met een toegevoegde waarde aan bloemen en bessen. Bulksoorten zoals berk en esdoorn gaan met 200.000 stuks wel meteen op een takkenril (maar als de overheid serieus werk wil gaan maken van de aanleg van klimaatbossen, kunnen we deze soorten ook inzetten) De uitzending van het NPO2 programma Binnenenstebuiten op 4 februari was daarvoor een flinke opsteker. Van heinde en ver komen mensen en scholen informeren naar onze aanpak en aanbod. Dit jaar hebben we weer een record van 18000 boompjes klaar staan van meer dan 70 soorten . En nu maar hopen dat er flink wat tuinen onttegeld worden. De actie begint op13 maart en loopt door tot begin april of tot alles weg is. De volledige voorraad staat ingekuild op De Heimanshof en omdat er heel veel boompjes uit Heemstede komen doen we op zaterdag 23 maart een bomenmarkt voor het Raadhuis aldaar. Rond 1 april wordt het weer tijd om de zomergranen in te zaaien en moeten de boompjes weg zijn. Het werkmodel is : wie het eerst komt wie het eerst maakt en moeilijk over aantallen doen we niet: het alternatief is dat ze op een takkenril komen te liggen. Maar we hopen wel dat de ‘klanten’ onze aanpak waarderen door lid te worden van De Heimanshof of een passenden donatie naar vermogen in de pot doen.

Oudere blogs:

datum

titel

open/dicht

3 feb 2019Veel activiteit

bomen

Deze week kenmerkte zich door vele verschillende activiteiten. De week begon met de mega klus om de 4000 boompjes die we de week ervoor in het Sorghbosch hadden verzameld op soort te verzamelen en in te kuilen voor de boom weggeefactie van af 13 maart. Die maandagavond kwam het platform Groen Haarlemmermeer bij elkaar om een biodiversiteitscoalitie te vormen. Daar kwam niet zoveel van terecht, waar we hoorden er dat de nationale aftrap van de boomfeestdag in Park 21 van de Haarlemmermeer gaat plaats vinden. Daar worden maar liefst 350 bomen geplant voor wie weet hoe veel geld, terwijl er 12 jaar angstvallig om het feit dat we tienduizenden boompjes bijna gratis ter beschikking stellen wordt heen gelopen. Dit jaar zorgen we dat er weer 5000 meer dan vorig jaar klaar staan en wel 20.000. Wie weet wanneer de overheden dit initiatief een keer op waarde gaan inschatten. Op vrijdag verzamelden we er nog weer 2000. Totaal staan er nu bijna 10.000 boompjes klaar. Nog 10.000 te gaan tot 13 maart.

insectenhotels

Voor de insectenhotels was het een mooie week.. Op woensdag

kregen er 2 een bestemming bij de groene hovenier Vander Tol en op donderdag zelfs 10 bij de PWN Bergen. Naast het vandalisme bestendige insectenhotel dat we al klaar hadden staan, bestelden ze er nog zo een en alle kant en klare grote, middel en kleine types konden ze ook gebruiken. Zo snel is het nog nooit gegaan.

tuinen

In de tuinen is het een drukte van belang om 16 m3 mest en 25 m3 compost die afgelopen week geleverd zijn op zijn plek te krijgen voordat in maart het voorjaar begint en dus het zaaien.

Klimaat

Ook op het vlak van duurzaamheid en klimaatacties mocht deze week er zijn. Bij de ceremonie om de Cruquius penning uti te reiken maakten we nuttige contactne met Urgenda en an aantal andere partijen. En ook andere kliamatacties begonnen vruchten afte werpen

De rest

Intussen ging het werk aan Groenendaal, het dr Nanningabad, de voorbereidingen van nieuwe projecten in Haarlem, de Dr Pabstlaan, de museumspoorlijn, het naturplatfrom Spaarnwoude, de wekelijkse vlog en Houtwijkerveld ook gewoon door

27 jan 2019De eerste vorst en sneeuw

sporen in de sneeuw

Elke week komen we bijzondere natuurzaken tegen. Deze week werd gekenmerkt door sneeuwval. Wij hebben daar geen associaties mee over files en gladheid. Het biedt mogelijkheden om sneeuwpoppen te maken terwijl we wachten op de 25 m3 compost voor Park 2020. Vooral geeft een maagdelijke sneeuwlaag ruimhartig inzicht in een normaliter verborgen wereld: de sneeuw die deze week 3 dagen ‘maagdelijk’ bleef, bewaart nl de sporen van de dierenwereld. Dus in plaats van moeizaam telkens op 1 plek wild camera’s te installeren kun je inde sneeuw (na 1 of 2 nachtjes) zien waar er overal activiteit is en vooral in de nacht. Het is een leuke sport om net als indianen en jagers zo veel mogelijk informatie uit die sporen te lezen: bv de kleine trippelsporen van spitsmuizen, de grotere sporen van woelmuizen en ware muizen, waarbij de ware muizen weer sleepsporen van een lange staart vertonen, wel 10 soorten vogels: lopende, hippende, kleine en grote, met en zonder zwemvliezen. En natuurlijk zetten we onze speurtocht voort naar bunzings, wezels, hermelijnen en vossen. En die vonden we deels ook nog. Dit is een wezelspoor en aan de nagels en de pootgrootte te zien is dit een vos. En dan natuurlijk de duizenden konijnen en hazen sporen die in park2020 en Den Burgh om onze groente vakken cirkelen.

Winter binnenwerk

In de sneeuw en met bevroren grond is het lastig wieden en spitten. Dus werden er in deze week flinke vorderingen

gemaakt bij het maken van 10 insectenhotels en 45 nestkastjes , lekker in de tropische kas. Maar de bosgrond is zelden te hard om boompjes uit te steken. Dus we namen de gelegenheid te baat om flinke voortgang te maken bij het verzamelen van boompjes voor de boomweggeef actie: wel ca 4000: Een grote en zeer zware kar vol!

Net voor de sneeuw wisten we de laatste 1000 kg hooi uit de orchideeënweides van de Ijtocht te harken. Ook de fruitbomen snoeien daar kan prima bij koud weer.

mest

We hebben steeds meer boomgaarden en tuinen in beheer. Een deel daarvan kunnen we met compost in conditie houden, maar vaak is het beter om ruige mest te gebruiken. Dit jaar is wel 16 m3 nodig. Een deel daarvan moet over grasland aangevoerd worden en dat betekent glibberen in de winter. Dus we doen het liefst als de grond bevroren is. Dit jaar liep dat mis omdat de dooi weer snel in viel na de bestelling. Dat leverde een 1000pk tractor zoveel problemen op dat er nog een 1000 pk tractor nodig was om hem vlot te trekken.

vergaderen om het eigenlijke werk mogelijk te maken

Tussen door was het ook nog een drukke tijd met een bestuursvergadering, de oprichtingsvergadering in Leersum van een nationale heem tuin en natuurvereniging de SNTP en een eindejaars diner met de vrijwilligers die de tuinen van Park 2020 en Den Burgh gerund hebben. Super lekker die haute cuisine producten uit onze eigen tuinen! En een leuk gebaar van de koks voor onze inzet.

12 jan 2019Drukke week

Drukke week

Deze week is het nieuwe jaar goed op gang gekomen. We konden weer de hele week aan het werk. OP maandag was deze week de Ijtochtzone aan de beurt, waarbij we de eerste 11 fruitbomen op orde kregen en nog steeds meer dan 1000 kilo hooi en riet van de orchideeën weide wisten af te harken. Op dinsdag kwam het bericht dat de vrachtwagen compost voor Park 2020 besteld is Dat was hard nodig want we zijn door het meeste werk heen en om 20 m3 compost te verkruien, hebben we wel 2 maanden nodig. Om onze tijd toch nuttig te besteden hebben we een extra stukje land bij restaurant Den Burgh ontgonnen. Daarmee kregen we ruimte voor pompoenen, aardperen en vooral een groter veld aardbeien. En tegelijkertijd dringen we de op dringende bramen van de buren een flink stuk terug. Het hoogtepunt van de week was de vrijdag. Daarop vielen een aantal zaken samen:Het NRCV/KRO programma Binnenstebuiten kwam de hele dag filmen hoe ons boomweggeefdag/klimaatbos concept in elkaar stak. Als oogst zone hadden we Groenendaal gekozen. De meeste esdoorns (die jaren eerder afgezaagd waren) gingen op de takkenril en daartussen waren er flink wat taxus, hulst, beuk en vogelkers te oogsten. Een kar vol met ca 1000 stuks ging mee naar het Pop-up Parkje op het Raadhuisplein

Hoofddorp om te documenteren hoe ons concept van Tiny Forest, Voedselbos en Pop up parkje er uitziet op een skatebaan van 50 m3 beton. En daarna door naar restaurant Den Burgh om de windsingel die we daar een klein jaar geleden hebbe aangelegd en die flink te lijden had gehad van de droge zomer aangevuld werd. En de sessie werd afgesloten met een warm, lekker en mooi opgemaakte aardperen soep van de koks (in de stromende regen); Zo wordt duidelijk dat we elkaar waarderen als vrijwilligersorganisatie een bedrijf en hoe dat ‘1+ 1 =3’ uitwerkt.

Nominatie

Toen was de dag nog niet om want van half 6 tot 8 was de bekendmaking van de persoon van het jaar van het Haarlems Dagblad. 10 mooie en inspirerende mensen. Maar er kon er natuurlijk maar 1 winnen. En dat winnen was afhankelijk gemaakt van het aantal stemmen. Daarbij zitten we bij natuurwerk altijd in de verkeerde hoek. De winnaar was ene jongend die sportclubs regelde voor jongeren. En die had het grootste netwerk.

netwerken

Daarna nog even door naar een nieuwjaarsreceptie van een politieke partij waar we met 4 collega partijen ook nog wat potjes in het vuur konden zetten voor de komende 4 jaar. En toen was het om 11 uur wel mooi geweest.

6 jan 2019Blog 1 2019

Natuur nieuws

Na het bevestigen van de bunzingverblijfplaats in Hoofddorp( met een filmpje van een vrouwtjes) was het zaak om het steenmartermysterie in Rijsenhout op te lossen. Maar ondanks het plaatsen van de camera met vlees is het niet gelukt om de ‘onderhuurder’ voor de lens te krijgen. Daarbij meldde de bewoner dat het dier en niet meer gezien en gehoord was. Toch is het feit dat er een steenmarter verbleven heeft (tussen het plafond van hun woning) bevestigd, want in het afscheidsgesprek bleek dat het dier/de dieren in de zomer ook geluiden hadden gemaakt. En die geluiden waren onmiskenbaar die van een steenmarter. En geluiden in juli/augustus betekenen ws ook dat er een stelletje al of niet met jongen heeft verbleven. Wellicht waren de prooien in de buurt op of is er een (auto?) ongeluk gebeurt, waardoor het nu stil is geworden.

Werkzaamheden

Meteen in het nieuwe jaar zijn we weer flink aan het werk getogen. De smaakmaker van

de eerste week van het jaar was het Jansonius terrein, waar we in het groepje van 6, 6 nieuwe meewerkers konden begroeten, waar mee we veel gemaaid riet op hopen konden krijgen en de klimboom over de amfibieënpoel met touwleuning toegankelijker kregen. Ook de bollen hielden ons bezig: in Meermond weer 8000 de grond in, in het moeras en in het Jansonius terrein 6000.

De enige teleurstelling van de week was het feit dat onverlaten een ravage hadden aangericht op Meermond door de 2 insectenhotels en veel informatie borden te slopen. Sommige borden die tot 75 cm in beton stonden, waren alsnog met het nodige geweld er uitgerukt. Wie heeft daar nu lol aan?

BinnensteBuiten

Voor volgende week staan opnames van het programma BinnensteBuiten op het programma. Die zullen vooral gaan om het boomweggeefconcept: hoe wij zaailingen uit onze terreinen die er te dicht staan verzamelen om elders aan te planten: zoalsop het Pop- Up Parkje op het Raadhuisplein Hoofddorp en in de windsingel van de tuin van Restaurant Den Burgh

30 dec 2018Jaarverslagen

Headung: eind van een jaar

In de peridoe tussen Kerst en Oud en Nieuw is het tijd om de boekhouding en de jaarverslagen op orde te krijgen. Dat is dit jaar weer tuim gelukt voor 1 januari met nog tijd over om bolleltjes te planten, tuinen te spitten en wilgen te knotten.

Marters

Elke week komen we o0ok wel bijzondere

natuurzaken tegen. Deze periode waren we druk met marters. Uit het hazelnotenbos bij C- Beta kwam een melding van een hermelijn, uit Rijsenhout de melding van een steenmarter en uit de wijk Bornholm in Hoofddorp van een melding van een al jaren bestaand bunzingnest. Nu hebben we maar een wildcamera en het valt niet mee om zo’n dier goed op te nemen. Maar na 6 weken proberen is het bij het bunzingvrouwtje gelukt. IN vlog 34 staat het resultaat

24 dec 2018Nominatie Persoon van hetJaar

Nominatie Man/vrouw van het jaar:

Onverwacht werd Franke van der Laan door het Haarlems Dagblad als 1 van 9 personen van het jaar genomineerd. Zeker in deze tijd waar elke dag verontrustende berichten over de manier waarop onze samenleving met natuur, biodiversiteit en milieu om gaat, is het een steun in de rug van het werk van Stichting MEERGroen als hij verkozen wordt tot persoon van het jaar. het is misschien niet toevallig dat net deze maand zijn boek met zijn visie en oplossingen voor ecologische problemen zoals de klimaat crisis uit is gekomen/

met deze link kan er op de verkiezing gestemd worden. https://m.haarlemsdagblad.nl/cnt/dmf20181221_92567716/kies-haarlems-dagblad-man-of-vrouw-van-2018

En met deze link is het boek (Code Rood: In Oorlog met onze leefomgeving: €20) te bestellen met de analyse van de problematiek en een korte termijn en een structurele oplossing waar hij voor staat: http://eepurl.com/dPTtTL

of rechtstreeks bij Stichting MEERGroen

N.B: op 27 december een uit gebreid interview in het Haarlems Dagblad en op vrijdag 11 januari 17.30 de definitieve bekendmaking van de gekozen persoon.

Sorghbosch Heemstede:

Na 1.5 jaar overleg is er eindelijk witte rook en wordt het Sorghbosch, een 300 jaar oud 6 ha groot landgoed met daarin 3 bewoners voorzieningen voor ouderen ( Kennemerduin, Kennermeroord en Nieuw Overbos) per 1 janauri 2019 toegevoegd aan de 40 terreinen die MEERgroen al in beheer heeft. Het is een prachtig gebied met veel potentie zowel sociaal ecologisch als educatief, dat echter jaren lang ernstig verwaarloosd is geraakt. We willen graag een 2e aparte Sorghbosch werkgroep

formeren die op een andere dag gaat werken dan de vrijdag waarop we dat al jaren in Meermond en Groenendaal doen. Geïnteresseerden en omwonenden kunnen zich informeren en meld via info@stichtingmeergroen.nl

Hulp bij Stinsenbollenplanten?

Het mag bekend verondersteld worden dat ecologisch beheer nog lang niet de top prioriteit heeft ,die het zou moeten hebben. Groen worden over het algemeen als een kostenpost gezien, waar louter om die reden ook steeds verder op bezuinigd wordt. Om de waarde van een inspirerende leefomgeving op de kaart te zetten helpt het daarom om creatieve oplossingen te verzinnen en om goodwill te hebben. Deze factoren komen samen in iets wat al bijna een traditie aan het worden is: het bollenplant seizoen loopt van september tot december en vaak bestellen we via een overheid of ander organisatie verwilderingsboleltjes om terreinen zoals Landgoed Groenendaal waar we de overmaat aan esdoorns verwijderd hebben, met bodembedekkers biodiverser en aantrekkelijker te maken. Als het bollen plant seizoen over is blijven er vaak restpartijen over die bij gebrek aanbeter de compost container in gaan. En zo krijgen we vaak als vrijwilligersorganisatie van die partijen voor een vriendenprijs aangeboden. Dit jaar van Uitenboogaard op 22 december maar liefst 40.000 stuks van 21 soorten, waaronder zeer gewaardeerde soorten zoals kievitsbloemen, wilde hyacinten, zomerklokjes en voorjaarsklokjes en bosanemonen. Met dit soort inheemse soorten verfraaien we graag Sorghbsoch, Groenendaal en andere terreinen. Oproep: Om dat het seizoen al ver gevorderd is moeten die eigenlijk voor het einde van de kerstvakantie de grond in. Wie wil er helpen tegen betaling in natura van bollen naar eigen voorkeur. Graag melden via info@stichtingmeergroen.nl We gaan iig vrijdag 4 januari planten en verder op elke dag dat zich mensen melden ( 24-12 bv al 4000 geplant)

16 dec 2018Groen Kapitaal Congres

Groen Kapitaal Congres

Door de crowdfunding actie voor onze 4 nieuwe projecten kwamen we op het spoor van het Groen Kapitaal. Dat is een structuur die door de provincie in het leven is geroepen om groen initiatieven te starten en te financieren. Het 2e Groen Kapitaal congres was 14-12 in Heiloo en wij mochten er een pitch houden samen met 3 andere projecten voor extra financiering van onze projecten. Opvallend was dat de voorkeur van de zaal uit ging naar 2 bloemen weides en een voedsel bos en dat het financieren van een zowel thematisch als maatschappelijk veel breder initiatief blijkbaar niet zo aan spreekt. Toch hielde we er €1915 aan over, waarbij onze crowdfundingsoogst nu op €3500 staat. Naast dit mooie resultaat was ook

een grootdeel van de groene gemeenschap , zowel de vrijwilligers groep en als de overheid aanwezig, dus kon er effectief genetwerkt worden.

Voor het Groen Kapitaal congres moesten we voor het eerst in jaren wel onze reguliere werkzaamheden in Meermond verlaten maar de rest van de groep ging lekker door en in het stikke donker haalden we de aanhanger met het gereedschap later op.

Andere werkzaamheden

In Park 2020 ontdekten we deze week een leuke verrassing. Een 10-tal salie planten hadden zich honderden keren uitgezaaid. Dat inspireerde tot het verzamelen en verpotten zodat er nu 300 salieplantjes als extra trekpleister voor de boomweggeefdagen beschikbaar zijn en die kunnen natuurlijk ook goed op allerlei natuurmuren terecht.

8 dec 2018MEErgroen filosofie in boekvorm uit

We lijken echt met een eindejaars spurt bezig te zijn. Naast de drukte om de nieuwe Hoofddorp projecten een goede stat te geven , houdt de crowdfunding actie ons flink bezig, is na 10 jaar schrijven en feed back vragen deze week het boek met onze werk filosofie in druk verschenen en aan het einde van de week kwam er ook nog reuring over dode aanplant in Park 21 boven drijven. En om al dat nieuws in goed banen te kanaliseren verscheen er uit het niets een aantal reddende engelen die zomaar een nieuwsbrief en een sociale media strategie en campagne uit de grond stampten! Die engelen mogen hier zeker bij naam genoemd worden: Gunbritt Genuit ( vormgeving boeken LinkedIn in) en Nanda Verbeek (persberichten, nieuwsbrief en twitter)

Boek Code Rood: in Oorlog met onze leefomgeving

Het indruk verschijnen van dit boek na 10 jaar voorbereiding was de belangrijkste gebeurtenis van deze week. Dit boek is bedoeld om de drijfveren en aanpak van MEERGroen , die ca 2.5 uur neemt om goed uit te leggen voor belangstellenden inzichtelijk maakt en hopelijk ook leidt tot een draagvlak om de MEErgroen aanpak landelijk uit te rollen. Maar de boeken handel en landelijke media en politiek zitten nog niet standaard in onze werkwijze. Dus het kostte vel tijd en energie ( tot nu toe zonder resultaat) om het boek op de landelijke agenda te zetten.

Crowdfunding voor natuur

Deze week zakten van plaats 2 naar plaats 3 van 4 projecten die mee mogen dingen voor de €10.000 bonus van de Provincie. Maar het bleek toch genoeg om in aanmerking te komen voor de pitch op het Groen Kapitaal Congres in Heiloo de 14e december.

Nieuwsbrief

Na het uitspitten van 4000 email contacten bleven er 1400 over, die uit genodigd werden om in te schrijven voor een MEERgroen Nieuwsbrief ( 1-4x per jaar). Bijna 200 daarvan reageerden en ontvingen de eerste deze week. Deze nieuwsbrief gaf een korte beschrijving van wie we zijn, ging over Code Rood en de Crowdfunding en de regel matige blogs, columns en vlogs. Vast onderwerp wordt elke keer de beschrijving van een project: Deze eerste keer het Pop up parkje op het Raadhuisplein Hoofddorp. De volgende nieuwsbrief wordt volgend jaar en zal ws gaan over de model organisatie die we met de gemeente Heemstede in de steigers aan het zetten zijn en die we graag in vele gemeentes willen op zetten.

Park 21

Een raadsdebat ging over de toestand van de bomen van het verzetsbos in Park 21, die met €50.000 opgebracht door de Partij van de Dieren geplant werden in 2013. Geconstateerd werd

deze week dat 50 % van deze bomen. Als de wethouder aangeeft dat dat normaal is, is dat zorgelijkom 3 redenen: 1: in alle grootschalige werkzaamheden wordt de Haarlemmermeerse klei dicht gereden door grote machines en aan de bovenkant netjes gelijk gestreken. Maar het duurt 50 jaar voor wormen en mollen die verdichtingsschade gerestaureerd hebben. 2: Er waren boompjes geplant die vast aan alle NEN- normen voldoen, maar die afkomstig zijn uit ( Brabantse?) kwekerijen en die voelen zich in onze klei niet senang. 3: Het grootste deel van het plantwerk en vervolgbeheer wordt aan bedrijven uit besteed. En bedrijven werken vooral voor de verdienste en meestal zonder eigen gevoel van verantwoordelijkheid . Dus hoognodig vervolgbeheer blijft heel vaak achterwege. Dat zagen we ook op het Pop-up parkje voor het gemeente huis. 2x hebben bedrijven dat ingeplant en pas toen MEERgroen zich er over ontfermde is het een groene oase geworden en blijft het op orde.

Nu we constateren dat 50% van de aanplant niet is aangeslagen ( Dus €25.000 aan klant materiaal en nog veel meer aan arbeidsloon aan kapitaal vernietiging) is het misschien tijd om een aanpak die we al 12 jaar promoten te overwegen: Via MEERgeoen burgerparticipatie lokale boompjes te laten verzamelen door burgers en bedrijven die zich zorgen maken over klimaatverandering maar niet weten wat ze eraan kunnen doen. Met klimaatbossen aanleggen kunnen wij als overheid en burgerparticipatie beweging een beweging creëren die handvaten biedt om wel degelijk wat te doen, om te beginnen in Park 21. Op die manier vangen we 4 vliegen in 1 klap: 1: lokale boompjes slaan beter aan; 2: via burgerparticipatie kan het voor 50% van de reguliere kosten; 3: we initiëren als overheid en maatschappelijke organisatie een beweging waarbij mensen en bedrijven het machteloze gevoel dat ze niets kunnen doen ( en dus maar op vakantie naar verre oorden gaan) tegengaan (met as uit eindelijk doel 500.000 ha aan klimaatbos in heel Nederland )( en de Haarlemmeer als voorbeeld gemeente…?); 4: we creëren betrokkenheid bij Park21; 5: we doen het vervolg beheer zodanig dat de boompjes beter aanslaan.

Alleen al uit de 150 ha terreinen die Stichting MEERgroen beheert, zijn wij instaat om jaarlijks tussen de 100.000 en 200.000 boompjes te oogsten van ca 70-80 soorten ( genoeg voor jaarlijks 10- 20 ha) Dus laat staan wat er te oogsten is uit andere terreinen. Als aanzet en stimulering cadeau hebben we daarom vandaag in een van onze ‘wingewesten’’ (landgoed Groenendaal) ca 1000 boompjes tussen de 1 m en 20m hoog geoogst met grote wortel kluiten, die we gratis ter beschikking stellen aan de gemeente Haarlemmermeer ( meest Beuken) Ze staan ingekuild klaar en kunnen zo opgehaald worden.

2 dec 2018Code Rood:In oorlog met onze leefomgeving

Er is altijd veel dynamiek, maar deze week was weer bovengemiddeld. Naast al het gewone werk kwam deze week het boek met met de maatschapppij analyse en korte en lange termijn oplossing van de MEERGroen aanpak en de laatste van 2 korte weken van een crowdfunding actie liep af

Code Rood

Dit boek hheeft 5 hoofdstukken

H1: de expertise van waaruit het geschrevn is; H2: de waarde en hetgevaar van ecologie: H3: De strukturele factoren waarom vrijwel iedereen snapt dat we rechtsaf moeten, maar toch gaan we masaal links af; H 4: een korte termijn oplossing voor de klimaatcrisis (als de voornaamste van veel ecologische crises)om tijd te winnen en H5: een structurele oplossing.

Aan dit boek is 10 jaar gewerkt, sinds het mislukken van de Kopenhagen klimaattop, toen we dachten:Als de politek het niet doet ,moeten we het zelf maar doen.

Dit boek komt binnenkort beschikbaar via boekhandels en bestllen.nl, maar dat is nog niet geregeld.Dus het kan voor €20 (+ 3.30 verzendkospten) besteld worden via info@stichtingmeergroen.nl.

Naast hetuit brnegenis bij de verschijning van een boek het op de markt onder de aandacht brengen bij bv de media ook een flinke klus Het isbn nr is:978-90-903136-3-4

Crowdfundingvoornatuur.nl/meergroen

Deze

actie loopt vanaf 15 november. Op 2 december bepaalt de provincie wie van de 5 deelnemers een bonus krijgt van €10.000. Die kunnen wij hard gebruiken om de 4 nieuwe projecten in Hoofddorp in 4 wijken bij te financieren. Want er is €50.000 nodig om 10-12 jaar achterstallig beheer bij te spijkeren en er is maar €12000 beschikbaar in het beheer budget. De eerste €800 kwam in de eerste week beschikbaar en toen stokte het proces, terwijl er 7500 contacten en een paar persberichten in kranten aan gewijd was. De drukte deze week kwam omdat we het proces omgegegooid hebben naar een andere doelgroep: Manages en kinderboerderijen die als ze doneren korting krijgen op het hooi dat ze in augustus kunnen afnemen.

reguliere werkzaamheden

Het lijkt erop dat veel vergaderinstituties in november haast krijgen. De ene na de andere sessie en werkdiner passeerde de revue deze week. Platform Groen Haarlemmermeer, Recreatieschap Spaarnwoude, wijkvergaderingen, overleg met de gemeente Heemstede en Haarlemmermeer, het kon niet op. En daarnaast werd er nog flink wat werk verzet: De eerste werk dag in de Jansionius natuurstrook met een nieuwe groep, weer 25 mensen in Meermond om bramen uit te steken,wilgen te knotten en te hooien, Park 2020, de tuin van Den Burgh, hooien in FLoriande en het verkennen van een nieuwe terein van 1.5 ha in Cruquius kwam aan bod

24 nov 2018Gevarieeerde top week

Crowdfundingvoornatuur.nl/meeergroen

Deze week ging de crowdfundings actie via de provincie Noord-Holland in de lucht. Er is in een week bijna €900 binnen in een week en daarmee staan we (nu)op de 2e plaats van 5 voor de verdeling van €10.000 bonus van de provincie met als peildatum 2 december. Dat wordt dus nog even spannend. Het geld gaat naar de 4 projecten waar we ca €50.000 nodig hebben om er iets moois en sociaals van te maken en waarvoor we van de landeigenaar €12000 krijgen. Dus hulp is zeker nog welkom.

Boek

De titel van het boek met de MEERGroen filosofie is deze week in druk gegaan en is beschikbaar van af 3 december. De titel is op het laatste moment veranderd in : Code Rood: In oorlog met onze leefomgeving. En het is behoorlijk druk om de bekendmaking, distributie en lancering te organiseren.

Topdag in Groenendaal.

Afgelopen vrijdag braken we het record aan deelnemers van onze eigen groep. Het heeft

even geduurd vanaf juli 2013 toen we met z′n drieen aan het Heemstedeavontuur begonnen. Maar onze reguliere groep (dus niet een school of bedrijf) telde nu 33 deelnemers, mooi verdeeld tussen mannen en vrouwen en jong en oud. Afgelopen woensdag werden we op de vrijwlligers dag van Heemstede in het zonnetje gezet doordat een van onze mensen als flexible vrijwilliger op het podium in het gemeentehuis een bos bloemen mocht ontvangen.

Jansonius

Zaterdag sloten we de week af met de eerste werkdag op de natuurstrook van het Jansonius terrein en niet met 3 maar met 9 mensen. Daarmee konden we meteen flink wat werk verzetten. Maaien, hooien en afvoeren was er nog genoeg. Vooral de siervakken en de volledig met riet dicht gegroeide amfibieenpoel kreeg aandacht. En nu maar hopen dat dit de aandacht van de andere bewoners trekt en dat ze ook (schoorvoetend) mee gaan doen. Want in deze wijk is het nog geen normaal gebruik dat je er samen wat leuks van maakt. Iedereen bleef opvallend in huis en zelfs een vraag over wat en waarom we deden kon er nog niet af van de paar wandelaars, die zich wel buiten waagden.