bovenfoto

Blog van Franke van der Laan

Projectenschouw, 18 nov 2017

 

De weken vliegen altijd voorbij, omdat we elk dagdeel wel aan een ander project werken.Lang niet alles wat we doen kan hier dan ook besproken worden. En vaak is het natuurlijk minder nieuwswaardig om dat de werkzaamheden veelal tot eenstuk of 10- 20 soorten activiteiten beperkt zjn De voldoening zit hem dan ook meestal vooral in het fweit dat er weer een stuk terrein lekker opgeknapt is. Of dat nu bosplantsoen of akker of weide is. Deze week sprongen er 2 zaken uit:

Meermond

In Speelbos Meermond in Heemstede werken we om de 2 weken. Deze week was de bloemenweide eindelijk los gefreesd zodat we het zelf gewonnen zaad van klaprozen konden uitzaaien. Klaprozen zaad is niets anders dan maanzaad dat ook op maanzaadbolletjes gaat. Maar hoe strooi je 8 kilo maanzaad (ca 1.6 miljard korreltjes) gelijkmatig verdeeld over een kwart hectare (65 x 25 m). Daar gebruiken we een truc voor door dat zaad in 60 emmers te mengen met heel veel zand. Dan zetten we die emmers elk op de hoek van een vak van 5 x 10 meter. Dan wordt het ook voor onervaren

vrijwilligers of kinderen veel makkelijker om alles gelijkmatig uit te strooien. Als het fout gaat door iemand die een emmer omkiept is er maar 1 vak verprutst. Wel moet je het zaad daarna voor de vogels nog lichtjes onder harken, want anders eten die alle zaadjes op. Met 5 mensen was deze klus klaar in 1.5 uur! Nu maar wachten op het voorjaar.

Projectenschouw

Deze week waren we met de gemeente Haarlemmermeer op stap om 4 nieuwe projecten voor burgerparticipatie in het groen aan te gaan in Houtwijkerveld, het Stenenveld bij de brandweer, de Jansonius natuur strook voor Hospice Bardo en de bloemen- en orchideeënweides in de Ijtocht zone in Floriande en Overbos. het bleek dat vergaderen niet leidt tot wederszijds inziocht over wat en hoe e.e.a aangepakt kan enmoet qworden.En dan is een schouw om met elkaar te kijken hoe dwe terreinen er bijliggen en wat er moet gebeuren heel verhelderend. We hopen dat die beheercontracten snel gaan starten en dat zich veel nieuwe mensen melden om de terreinen ecologisch en recreatief mooi in te richten en te beheren.

Oudere blogs:

datum

titel

open/dicht

11 nov 2017De kantjes eraf lopen op onze manier

Afgelopen weekend was het nationale natuurwerkdag waar we al een jaar of 15 aan mee doen. Maar de publiciteit op landelijk en provinciaal niveau was minimaal. En wij kregen wel twee keer een voorpagina artikel, maar dat was pas 3-4 dagen voor het evenement. We hadden ingeschreven met 7 projecten en overal stonden mensen klaar om nieuwe belangstellenden op te vangen, maar er kwamen slechts 3 mensenop af voor al die projecten. Dus wat nog nooit is gebeurt, is dat we alle projecten hebben afgeblazen en de mensen gevraagd hebben naar een project van een andere organisatie: de Heimanshof te komen.Want met onze eigen groepen werken we elke week al door de week.

Wat deze week rond half november opviel, was dat ondanks de eerste nachtvorst er nog zoveel planten een soort tweede voorjaar leken te hebben: de meeste planten bloeien een week of 5-6 lang en zetten dan zaad. Maar deze week zagen we overal planten die opnieuw gingen bloeien: wat denk je van deze volop bloeiende klaprozen bv. En ook moederkruid, wat ook heerlijk ruikt kan er wat van. En verder zagen we vlop bloeiende bramenbeemdkroon, Bont kroonkruid, kaasjeskruid, teunisbloem en de stalkaars met nieuwe

bloemen,terwijl ze eerder uitgebloeid waren.

In landgoed Groenendaal in Heemstede hebben we deze week twee keer gewerkt. Op dinsdag met een groep in het kader van de natuurwerkdag, die zin had om een keer esdoorns te verwijderen. En op vrijdag met de reguliere groep aan een andere klus: Dwars door dat Landgoed loopt een oude weg, die verbazing wekkend genoeg Sparrenlaan heet, terwijl er alleen maar oude dennen langs staan. Die weg is rond 1980 als doorgaande weg afgesloten. En vanaf die tijd lijkt de natuur bezig om terrein te winnen. Daardoor is de weg en het fietspad er naast een stuk smaller geworden. Omdat mensen de neiging hebben om dan het midden van de overblijvende bestrating te kiezen, rukt de natuur steeds verder op. Zo zag het er uit voordat we begonnen. Hierover is de uitdrukking ontstaan: ‘de kantjes eraf lopen’. Dat wil letterlijk zeggen dat je op de randen van de bestrating moet lopen zodat het gras niet verder oprukt. Wij hebben met 18 mensen 6 uur lang flink die kantjes er afgestoken. We waren zelf verbaasd van de hoeveelheid werk die we konden verzetten, want de Sparrenlaan is maar liefst 600 m lang en dat aan 4 randen. Best voldoeningscheppend werk dus.

4 nov 2017Natuurwerkdagweek

Meestal is het begin november met de natuurwerkdag een graad of 5 en al behoorlijk regenachtig. En we doen als MEERGroen en z′n voorganger al een jaar of 12 mee. Dit jaar was en bleef het mooi weer en konden we de hele week bijna zonder jas buiten koffie drinken en lunchen. Heerlijk weer dus. Wat minder beviel was dat jaar na jaar de belangstelling om mee te doen afneemt. Ondanks goede publiciteit met aankondigingen als voorpaginanieuws in minstens 2 kranten, meldden zich maar 3-4 mensen zich voor een van de 7 projecten waar we ons op voorbereid hadden. Dat is wel eens anders geweest. Er waren jaren bij met 120 externe deelnemers. Dus jammer goeneog hebben we alle projecten gecanceld en de mensen die zich meldden gevraagd of ze naar De Heimanshof wilden komen. Daar waren we met 25 mensen bij elkaar, vooral dankzij een aantal gezinnen van de jeugdclub. Gelukkig werd het daarmee toch een heel gezellige en productieve dag.

Beursvloer

Traditioneel is de vrijdag voor de natuurwerk dag de beursvloer

voor uitwisseling tussen bedrijfsleven en vrijwilligers organisaties. Daar had MEERgroen zich ingeschreven met 2 items: een verzoek om materialen die vaak van te goede kwaliteit worden weg gegooid, zoals natuursteen, bamboe en hardhout waarmee we insectenhotels, groene schoolpleinen, natuurspeelplaatsen en dergelijke van kunnen bouwen en het aanbod dat bedrijven hun MVO of MBO programma of teambuidingsdagen kunnen invullen in 1 van onze 40 projecten.

Opvallend van de beursvloer is dat de prijs voor het meest actieve deelnemer een bedrijf werd dat 6 matches had gemaakt, terwijl wij er 15 hadden van de in totaal 89.

Verder was het weer een week zoals gebruikelijk: Namelijk dat elke week anders is en voorbij vliegt. Maandag weer 10.000 bolletjes geplant in het winkelcentrum Hoofddorp, dinsdag de prijsvraag voor biodiversitiet in bedrijven terreinen ingeschoten, donderdag een natuurstenen voet van een m3 beton op het groene schoolplein in wording bij de Bikube school afgemaakt en vrijdag weer een stukje Meermond mooi gemaakt.

28 okt 2017Blogs en Vlogs

Nieuw Vlog

Deze blogs maak ik nu een jaar of 3-4 om een beeld te geven wat er in de MEERgroenprojecten wekelijks speelt. Sinds kort heb ik een enthousiaste helper: Feline Boot, die een jaar na haar middelbare school en verder studeren neemt om zich te oriënteren op wat ze later wil gaan doen.Feline is ook al 6 jaar de voorzitster van de GreenTeens, waarmee ik als Heimanshof beheerde rookintensief contact heb.

Feline gaat me helpen met allerlei ontwerp projecten zoals Groene Schoolpleinen,die spelen, want een van haar interesses is architectuur en dan wel liefst met een groen of duurzaamheidselement.

Samen hebben we ook de wens om meer jongeren bij ons werk te betrekken en daarom maken we samen elke week een vlog. Die staan op Youtube op het kanaal st.meergroen. De eerste 3 staan er deze week op en ook komt er een link op deze website bij video′s onder ′series′. Elke week behandelen we een of meer leuk natuurontdekkingen, een of meer van de projecten die we gedaan hebben en de mogelijkheden die er zijn voor belangstellenden ook ook een of meer keer mee te werken.

Pop-up parkje

Het leukste project van deze week was op het Pop-up parkje voor het gemeente huis in Hoofddorp. Dat speelde een bescheiden rol in de beoordeling van een jury die

bekeek of Hoofddorp wel of niet tot beste winkel stad van Nederland verkozen zou worden. het Pop-up pakje wat op een afgekeurde skate baan ligt bloeit al vanaf april dit jaar en is in tegen stelling tot alle verwachtingen niet door vandalisme vernield, dankzij allerlei maatregelen die we genomen hebben. Tijdens het bezoek van de jury was er (in de Herfstvakantie!) een school die met 30 kinderen kwam helpen om 30.000 bolletjes t planten.Zo verlengen we de bloei die al van april tot oktober loopt ook nog met de periode december tot mei. Niet toevallig was dit de Bikube school waar we als MEERGroen ook betrokken zijn om het schoolplein te vergroenen.

Prijsvraag Park 2020

Deze week werd ook de laatste hand gelegd aan een prijsvraag over biodiversiteit in bedrijven terreinen , die door de provincie Noord-Holland is uit geschreven. We doen daaraan mee met Park2020, samen met de hovenier, 2 restaurants waar we groente aan leveren vanuit de voedsel tuin en natuurlijk met het Park management en de projectontwikkelaar. Onze insteek is daarbij, dat we met het ecologisch beheer dat we daar de afgelopen 3 jaar samen hebben ingezet al veel biodiversiteit tot stand hebben gebracht. Maar er is altijd meer mogelijk en de komende 3 jaren willen we niet alleen het beheer verder professionaliseren, maar vooral de (30.000!) kantoorwerkers eromheen meer betrekken en ons werkmodel uitwerken in een draaiboek wat ook in andere bedrijven terreinen toe te passen is.

21 okt 2017Een Goede week

Het kwam niet door de blog van vorige week, maar deze week liep en op eens een aantal processen en projecten een stuk positiever:

Bij de gemeente Haarlemmermeer komt er beweging in het samen opzetten van beheer contracten.

In de gemeente Heemstede gaat het helemaal goed,.Daar kwam deze week aan alle kanten steun voor onze gecombineerde aanpak van sociale cohesie en ecologisch beheer.

Ook op Park2020 zit er positieve beweging in. Er wordt gewerkt aan een tweede 3 jaren beheer contract. En deze week ontdekten we een prijsvraag voor bedrijven terreinen die bijna voor ons

geschreven lijkt te zijn en waar alle partijen op Park 2020 zich door laten inspireren.

Ook op het Raadhuisplein pop up parkje zijn er positieve ontwikkelingen. Ten behoeve van een evaluatie missie komende week gaat bepalen of Hoofddorp of Almere het beste winkelcentrum van Nederland heeft, is er ′pimp′werk uitgevoerd en is er ruimte gekomen om komende week nog 30.000 bloembollen uit te planten.

Ook aan het Groene Schoolplein van de Bikube school werd er weer gewerkt. Deze keer aan het plaatsen van een stand beeld op het schoolplein. Komende week wordt de voet afgerond om het beeld op 21 november te kunnen plaatsen.

7 okt 2017Overheden en burgerparticipatie

kenmerkend voor deze week ( en vele weken ervoor ) is het gesteggel met overheden over ons werk. In die communicatie zit bijna structureel een groot spanningsveld:

Bijna iedereen die we spreken vindt het leuk dat wij de handen uit de mouwen steken om er voor zowel mensen als flora en fauna iets moois van te maken. Zo wordt iedereen blij van de klaprozen velden in Floriande en Overbos, van de Parnassia velden op het groene Carre Zuid. van het Pop- up parkje op het Raadhuisplein Hoofddorp en van de ambiance van Speelbos Meermond.

Daarmee laten we zien dat het helemaal niet zo moeilijk is om als mensen en natuur samen te bestaan, dat het niet eens zoveel hoeft te kosten om plezier te maken en voldoening ergens uit te halen. Dit doen we alles bij elkaar inmiddels in zo′n 40 terreinen van in totaal 150 ha. En we willen het plezier en de voldoening die wij dagelijks mee maken graag met zoveel mogelijk andere mensen delen. En er zijn nogal wat mensen die een beetje plezier en voldoening en gezonde beweging goed kunnen gebruiken.Ons land zit vol met werklozen, overspannen mensen, pensionados, vluchtelingen en wat niet al, die tegen de muren op vliegen van het thuis zitten. Dus we willen graag meer areaal in beheer. Maar dan komt het. Met 40 projecten zitten we aardig aan de grens van wat we met de beperkte mankracht aankunnen.En we geloven er heilig in en merken dagelijks dat wat wij doen heilzaam is voor ′lichaam en geest′ in een samenleving die steeds gemakzuchtiger wordt en individualistischer en alleen maar lijkt te draaien om geld.(en niet meer

om voldoening en plezier,waar dat geld uit eindelijk ook gebruikt voor zou moeten worden).

Als we die vertegenwoordigers van overheden die het prachtig lijken te vinden wat we doen aanspreken om ons de gelegenheid te geven om onze activiteiten ten bate van de samenleving uit te breide, sturen ons vervolgens het bos in. Want voor wat wij doen bestaat geen′vakje′ in de bestaande bureaucratische systemen. Zoal de naam M.E.E.E.R.groen al zegt, voegen wij in alles wat we doen Maatschappelijke, Ecologische, Educatieve , Economische en Recreatieve meerwaarden toe en dat mag of past niet in de sectoraal ingestelde organisaties. Dus met onze vragen worden we jarenlang rond gestuurd van het kastje naar de muur zonder dat er wat uitkomt. En als er wat uitkomt worden we in het vakje ′beheer′geduwd. En dan worden er ′normen′op ons los gelaten waardoor we voor de prijs van een 1000 pk klepeltractor kostenvergoedingen toe gewezen krijgen.

Beste overheden zo werk het niet. We zijn geen beheerclub die een terrein goedkoper kunnen maaien dan een 1000 pk tractor. De overheid moet zich realiseren dat ze met het ′verontwikkelde bureaucratische systeem een samenleving creëert waarin mensen stuk gedraaid worden door het kastje naar de muur en zich afkeren van die overheid en van die samenleving. en dat heeft talloze ongewenste sociale, financiële, criminele en andere nadelen. Dus overheden, koester de clubs zoals de onze die nog energie steken in het handhaven of bouwen van sociale cohesie en faciliteer dat in plaats van die energie en creativiteit dood te slaan.

30 sep 2017Sorghbosch nieuw project

Deze week had het karakter van een nazomer. Dat konden we wel gebruiken na 3 weken met veel regen.

De eerste dag van de week van nodig om te bekomen (en op te ruimen) van een intensief weekend met 3 burendag activiteiten met resp 120, 30 en 30 deelnemers. Daarna konden we vooruit kijken en ons bezig houden met het beheer van het Pop- up parkje op het Raadhuisplein, Park 2020 en het Stenenveld. Op het Pop- up parkje begon de Phacealia ( bijenbloem) spontaan met een 2e bloei uit zaad dat begon te groeien nadat we het stro van de eerste bloei hadden verwijderd om ruimte te maken voor de mediterrane kruiden. Op Park 2020 ontdekten we een dode bunzing, wat aangeeft dat er zoveel konijnen,muizen en kikkers in onze ecologische oase leven dat er een familie marters kan bestaan.

De top van de week was het voor de eerste keer werken in het Sorghbosch in Heemstede. Dat is een voormalig landgoed

waar nu drie bejaarden- of verpleeghuizen in staan. Ooit was dit dicht begroeid met stinsenplanten op de bosvloer. Maar door woekering van zowel beukjes als esdoorns is een groot deel van het bos dicht gegroeid. Jonge beuken overgroeien in dit bos de eeuwenoude eiken en eiken, beuken en Robina′s worden weggedrukt door honderden esdoorns. Ook aan de randen is een situatie ontstaan dat voetgangers en fietsers belemmerd worden door overhangende struiken. Om aan de eigenaren van het bos te laten zien wat we doen en hoe we werken, hebben we een keer een dag ingeruimd om ons visitekaartje af te geven. In die dag hebben we een derde ha en 50 m bosrand op orde gebracht en smaakte deze dag bij de meeste mensen naar meer. Het is in Heemstede de bedoeling om van ene vrijdag in de week waarin we projecten om en om doen toe te groeien naar het werken op meerdere dagen per week met een eigen coördinator en begeleider en verschillende vrijwilligers groepen net als in de Haarlemmermeer.

24 sep 20176 jarig bestaan en buren dagen

Half september bestond MEERgroen 6 jaar.Dat hebben we bestuurlijk gevierd met een werk diner, maar ook voor de vast vrijwilligers zit er een aandenken aan te komen.

De onderhandelingen met de gemeente Haarlemmermeer verlopen uiterst traag, maar er zit wel een positieve trend in. Het werk in het veld begint wel te lijden van het feit dat het overleggen zoveel tijd neemt. We weten niet waar we aan toe zijn, wat betreft contracten en verantwoordelijkheden, dus doen we niets. Ook de dingen die hard nodig zijn (voor 15 september) zoals het hooien en frezen van de bloemen weides. Maar blijkbaar is het niet belangrijk hoe het groen er bijligt en hoe mensen die zich daar betrokken bij voelen (omwonenden en vrijwilligers) zich voelen.

Dan gaat het in de gemeente Heemstede een stuk soepeler. Mede door de kleinere gemeente zijn de contactlijnen daar korter, en hebben de betrokkenen meer zicht op wat we doen en wordt dat gewaardeerd. Er komt nu financieel

ruimte waarmee we eindelijk zicht krijgen op een part time een lokale coördinator en de gemeente helpt bij het ontsluiten van mogelijkheden om bij derden nieuwe projecten te starten.

Ook in het veld verlopen de ontwikkelingen zich gunstig. Er heeft zich een nieuwe groep bij ons aangesloten, die inmiddels uit 6 enthousiaste mensen bestaat en ook daar zit meer muziek in. Met hen en de Valkenburgschool (die de boomgaard op Meermond in 2014 heeft geadopteerd) hebben we een fantastisch appeltaart- en appelmoesfeest gehouden, waar de spetters (letterlijk en figuurlijk) van afvlogen. Er is ca 100 kg appels verwerkt tot appeltaart voor 100 mensen en ruim appel moes voor iedereen. En minstens 20 kinderen van de 60 ) hebben leren appel schillen , naast de 4-8 die het al konden……

Er bleef genoeg taart en appel moes over om ook de burendag op de Bikube school te voorzien. Daar hebben we de schooltuinen een najaarsbeurt gegeven en een druiven pergola gebouwd.

2 sep 2017Insectenhotels

Hoewel ik deze week op kamp in Duitsland was met de GreenTeens van De Heimanshof ging het werk ende ontwikkelingen door:

Meermond was de enige plek waar ik zelf werkte op vrijdag. Daar werden we verrast door de opkomst van een trauma heli,2 ambulances, politie auto′s en een motor agent, om dat er een kindje uit een boomgevallen was. wat zal de vervolg actie zijn: gaan er nu ouders eisen dat alle bomen gekapt moeten worden of moeten we andere lering trekken. De argumentatie voor zwem lessen is nl dat omdat er zoveel water is , dat iedereen zwemles moet nemen. Maar bomen zijn minstens

net zo algemeen als water. Moet ieder kind an ook maar een boomklimdiploma halen. Lijkt me wel leuk.

HoneyHighway

De leukste ontwikkeling was, dat stichting Honeyhighway die de aanleg van bloemstroken langs wegen promoot bij Rijkswater staat en provincies ons ontdekt heeft als leverancier van insectenhotels. En in de afspraken met deze overheden overal in het land worden er van af nu standaard op x kilometer bijenlint insectenhotels van MEERGroen geplaatst overal in het land. En natuurlijk hebben we veel meer gemeen dan alleen dat. Daar zou nog wel iets leuks uit kunnen groeien.

26 aug 2017Drukte in vakantie

Meestal is de vakantie organisatorisch een slappe tijd, omdat iedereen op vakantie is en veel dingen vooruit worden geschoven. Maar dit jaar is er volop activiteit. Er loopt ergens een Groen Schoolplein programma en veel scholen krijgen wel geld, maar weten niet hoe ze bepaalde zaken moeten op pakken en komen bij ons terecht.

Ook in Heemstede zijn volop ontwikkelingen met steun via de gemeenteraad en erbuiten.Zo is er sprake van een derde groot project buiten Meermond en Groenen daal en een plan om een eigen zelfstandige tak met vast coördinator te faciliteren.

ZO kan het dus ook als de waarde van wat we doen ingezien wordt.

Zelfs in de Haarlemmermeer zijn er ontwikkelingen om om nieuw groot project op te starten.

Last but not least, eindelijk lijken we de magische knop gevonden te hebben op Park2020. Na drie jaar werken met alleen eigen vrijwilligers heeft het opzetten van een duidelijk focus punt in de vorm van een soort winkeltje geleide tot een onverwachte aanloop van belangstellenden uit de omliggende kantoren,zowel om de groenten te gebruiken als om mee te helpen. Die kant moeten we op.

12 aug 2017Vakantie?......

De zomer is de tijd van overvloed. De productie van de tuinen klotst overal over de randenvan de emmers waarin we oogsten: inmiddels 50 pompoenen, 200 courgettes, 150 kg bonen van 8 soorten, 500 kg aardappels. 100 kg uien, 200 kg bieten, 80 kg bramen, en ga zo maar door. Het erge is dat er bijen niemand is om het aan te slijten. En waarom is dat? Omdat het stellige idee post gevat heeft, datje in deze tijd van het jaar dat het weer het lekkerst is, dat ze vooral in een ver buitenland moet zitten. Vele mensen hebben ik er o aan gesproken en bijna niemand weet meer waar dei zomer vakantie voor bedoeld

is.: tegenwoordig halen we scheepsladingen voedsel uit Argentinië, China, Rusland, Egypte.. maar tot een jaar of 100-150 geleden waren we zelfvoorzienend en moest in deze tijd van het jaar gewied, geoogst en ingemaakt. En dat was zo belangrijk dat iedereen er vrij voor kreeg. Wat we nu mee maken is een vorm van verstedelijking en onthechting van de leefomgeving. En om dat we zo weinig binding met ons voedsel onze leefomgeving hebben en zo weinig kennis , maken we alles wat ons lief is om ons heen kapot: van het openbaar groen tot ons klimaat. Een beetje verdrietig allemaal dat we me topen ogen op een betonnen muur afrazen.